Kolagen: Vše, co potřebujete vědět o této zázračné bílkovině. Přínosy pro klouby, pokožku a vlasy.

Kolagen: Proč je důležitý pro vaše zdraví a krásu?

Takový je život... přijde čas, kdy se vám na tváři začnou objevovat vrásky, začnou vám padat vlasy a ráno sotva vstanete z postele kvůli bolestem kloubů a svalů... "stáří", říkáte si....nebo "stáří se nedá oklamat..."... Ale pak se zamyslíte ještě víc a položíte si stejnou otázku jako stovky dalších, kteří nemohou spát: " Jak to dělají ti Asiaté ( muži i ženy ), u kterých byste jen stěží odhadli jejich správný věk?". Většina z nich opravdu vypadá na třicet i v padesáti. Jak je to možné? Jaké je tajemství jejich mladistvého vzhledu? Možná to tak trochu odhadnete i vy, ale asi to není nějaký tajný elixír mládí, který před námi skrývají. Odpověď se skrývá v zázračné bílkovině, na které závisí nejen náš vnější vzhled, ale ovlivňuje i funkce našich vnitřních orgánů. Řeč je o kolagenu.

 kolagen pro krásnou a zdravou pleť

Zdroj fotografií: www.freepik.com

Kolagen je jedinečný protein, který se podílí na tvorbě a obnově mnoha tkání v našem těle. Je nezbytný pro pevnost a pružnost kůže, vlasů, nehtů, kloubů, kostí a dalších orgánů. V tomto článku se dozvíte, jaké výhody má kolagen, jak ho získat z potravin nebo doplňků stravy a jak ho udržovat v optimální hladině. Zjistěte, proč je kolagen důležitý pro vaše zdraví a krásu, a objevte, jak ho můžete snadno a účinně doplňovat.

 

Co je kolagen a jaké jsou jeho funkce?

Kolagen je nejrozšířenější bílkovinou v lidském těle, tvoří přibližně 30 % všech bílkovin. Kolagen je základní stavební jednotkou pojivové tkáně, která tvoří a udržuje různé tkáně a orgány, jako jsou chrupavky, kosti, kůže, vlasy, nehty, svaly, šlachy, vazy, cévy, oči, zuby a další. Kolagen je zodpovědný za pevnost, pružnost, hydrataci a regeneraci těchto tkání, čímž ovlivňuje nejen náš vnější vzhled, ale také naše zdraví a celkovou pohodu.

Existuje několik typů kolagenu, které se liší podle své struktury, funkce a výskytu v těle. Nejběžnější jsou typy I, II a III, které tvoří více než 90 % celkového kolagenu v těle.

Typ I je nejrozšířenější a nejsilnější typ kolagenu, který se nachází v kůži, kostech, šlachách, vazech, chrupavkách a zubech.

Typ II je hlavním typem kolagenu v chrupavce, která pokrývá klouby a umožňuje jejich hladký pohyb.

Typ III je druhým nejrozšířenějším typem kolagenu, který se nachází v kůži, svalech, cévách, orgánech a kostech.

Produkce a kvalita kolagenu v těle závisí na několika faktorech.
Ačkoli produkce kolagenu přirozeně klesá s věkem, mezi další důležité faktory, které ji ovlivňují, patří genetika, strava, životní styl, hormony, nemoci a zranění. Nedostatek kolagenu vede ke ztrátě pevnosti, pružnosti a hydratace tkání. To se projevuje zhoršováním stavu kůže, vlasů, nehtů, kloubů, kostí a dalších orgánů.
Kromě toho mají na tvorbu a kvalitu kolagenu negativní vliv také faktory, jako je kouření, nadměrné slunění, znečištěné životní prostředí, nadměrný stres, nedostatek spánku, nevyvážená strava, nedostatek vitaminů a minerálů, chronické záněty a autoimunitní onemocnění.


Jaké jsou zdravotní a kosmetické účinky kolagenu?

Kolagen má řadu pozitivních účinků na zdraví a krásu, které se projevují nejen na vnější rovině, ale i uvnitř. Mezi nejdůležitější přínosy kolagenu patří:

Benefity kolagénu

  • Zlepšuje hydrataci, pružnost a pevnost pleti. Kolagen je nezbytný pro udržení zdravé a mladistvé pleti, protože podporuje tvorbu nových buněk, zvyšuje hladinu vlhkosti a zabraňuje ztrátě vody. Kolagen také pomáhá redukovat vrásky, jizvy, strie, pigmentové skvrny, celulitidu a další kožní problémy, které souvisejí s věkem, poškozením sluncem, záněty nebo hormonálními změnami.

  • Podpora růstu a hustoty vlasů. Kolagen je důležitý pro zdraví a vzhled vlasů, protože poskytuje výživu a ochranu vlasovým folikulům, stimuluje růst nových vlasů, zvyšuje objem a lesk vlasů a zabraňuje jejich lámavosti, suchosti a vypadávání. Kolagen také pomáhá předcházet předčasnému šedivění vlasů, které je způsobeno oxidačním stresem a poškozením DNA.

  • Zpevnění nehtů. Kolagen je nedílnou součástí nehtů, protože jim dodává pevnost, tvrdost a lesk. Kolagen také podporuje růst a regeneraci nehtů, zlepšuje jejich kvalitu a zdraví a chrání je před lámavostí, štěpením, záněty a infekcemi.

  • Zvyšuje pohyblivost a pružnost kloubů. Kolagen je klíčovou složkou chrupavky, která chrání klouby před opotřebením a zajišťuje hladký a bezbolestný pohyb. Kolagen také zmírňuje tření a opotřebení kloubů, snižuje zánět a bolest, zlepšuje výdrž a výkonnost a pomáhá předcházet a léčit kloubní onemocnění, jako je artritida, artróza, burzitida ( zánět mazového váčku kloubu) , tendinitida ( zánět šlachy) a další.

  • Prevence a léčba osteoporózy. Kolagen je základní složkou kostí, která jim dodává pevnost, hustotu a posiluje odolnost proti zlomeninám. Kolagen také podporuje tvorbu a aktivitu osteoblastů, což jsou buňky zodpovědné za tvorbu nové kostní hmoty. Kolagen tak pomáhá udržovat zdravou architekturu kostí, zvyšuje hustotu kostních minerálů a zabraňuje vzniku a progresi osteoporózy, která je způsobena úbytkem kostní hmoty a zhoršováním její kvality.

  • Zlepšení trávení a detoxikace organismu. Kolagen je nezbytný pro zdraví trávicího systému, protože se podílí na tvorbě a udržování sliznice vystýlající žaludek, střeva a orgány. Sliznice chrání trávicí trakt před poškozením, infekcí, zánětem a podrážděním. Kolagen také pomáhá při hojení a obnově poškozených tkání v trávicím traktu, například při syndromu děravého střeva, kdy se ve střevní stěně tvoří malé otvory, kterými se do krevního oběhu dostávají toxiny, bakterie a nestrávené zbytky a odpadní produkty. Kolagen také podporuje hladký pohyb potravy trávicím traktem, zlepšuje vstřebávání živin a napomáhá odstraňování odpadních látek z těla.

molekuly kolagenu model

Existuje více vědeckých důkazů, že lidé s chronickým zánětlivým onemocněním střev mají v těle nedostatek kolagenu. Užívání doplňků stravy s kolagenními peptidy, což jsou snadno stravitelné a využitelné formy kolagenu, může pomoci při léčbě různých zažívacích potíží, jako jsou záněty, syndrom dráždivého tračníku, reflux, Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida.

Toto tvrzení je podloženo několika zahraničními studiemi, které prokázaly, že kolagen s peptidy má protizánětlivé, antioxidační a regenerační účinky na střevní sliznici a imunitní systém.

Výsledky studie z Nizozemska1  potvrdily, že kolagen s peptidy z ryb snižuje zánět a zlepšuje zdravotní stav myší s chemicky vyvolanou kolitidou. Studie z Francie2 analyzovala degradaci kolagenu a infiltraci neutrofily ve střevní stěně pacientů s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou a zjistila, že mezi těmito dvěma procesy existuje souvislost, která přispívá k progresi onemocnění.


Jak zvýšit příjem kolagenu ve stravě?

Kolagen se nachází v různých potravinách, především živočišného původu, které mají vysoký obsah bílkovin. Tyto potraviny jsou zdrojem aminokyselin, které jsou nezbytné pro tvorbu kolagenu v těle. Kromě toho některé potraviny obsahují také vitaminy a minerální látky, které podporují syntézu a aktivitu kolagenu ( například vitamin C) . Mezi nejlepší potravinové zdroje kolagenu patří např:

  • Maso: Maso je jedním z nejbohatších zdrojů kolagenu, zejména červené maso, drůbež, vepřové maso a dršťky. Maso obsahuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro tvorbu kolagenu, jako jsou glycin, prolin, hydroxyprolin, lyzin a arginin
    Maso obsahuje také velké množství železa, zinku, mědi a vitaminu B12, které jsou důležité pro zdraví kostí, kloubů, kůže a vlasů
    Maso by se mělo konzumovat v přiměřeném množství, protože nadměrná konzumace může mít negativní vliv na zdraví srdce, jater a ledvin.

  • Ryby: Dalším vynikajícím zdrojem kolagenu jsou ryby, zejména tučné ryby, jako je losos, tuňák, makrela, sardinky a sleď. Ryby mají nejen vysoký obsah bílkovin a aminokyselin, ale obsahují také omega-3 mastné kyseliny, které mají protizánětlivé, antioxidační a hydratační účinky na pokožku, vlasy, nehty a klouby. 
    Ryby mají také vysoký obsah jódu, selenu, vitaminu D a vitaminu A, které jsou prospěšné pro zdraví kostí, štítné žlázy, imunitního systému a očí.
    Ryby bychom měli jíst alespoň dvakrát týdně a je lepší dávat přednost volně loveným rybám před rybami chovanými na farmách, které mohou obsahovat více toxinů a antibiotik.

potravinové zdroje kolagénu

Zdroj fotografií: www.freepik.com

  • Vejce: Vejce jsou další potravinou bohatou na kolagen, zejména na bílkoviny. Vejce obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro tvorbu kolagenu a také dostatek vitaminu A, vitaminu E, vitaminu K, biotinu, cholinu a lecitinu, které jsou důležité pro zdraví kůže, vlasů, nehtů a mozku. 
    Vejce obsahují také velké množství železa, zinku, selenu, fosforu a vápníku, které jsou prospěšné pro zdraví kostí, kloubů, svalů a krve.
    Vejce by se měla konzumovat v přiměřeném množství, protože jejich nadměrná konzumace může mít negativní vliv na hladinu cholesterolu a zdraví srdce.

  • Mléko a mléčné výrobky: Mléko a mléčné výrobky, jako jsou sýry, jogurty, tvaroh, kefír atd., jsou také dobrým zdrojem kolagenu. Mléčné výrobky obsahují velké množství bílkovin a aminokyselin, které jsou nezbytné pro tvorbu kolagenu, a také velké množství vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a vitaminu D, které jsou důležité pro zdraví kostí, zubů, svalů a nervů. 
    Mléčné výrobky obsahují také velké množství vitaminu A, vitaminu B2, vitaminu B12, kyseliny listové a zinku, které jsou prospěšné pro zdraví kůže, vlasů, nehtů a imunitního systému. 
    Mléčné výrobky by se měly konzumovat v přiměřeném množství, protože jejich nadměrná konzumace může mít negativní vliv na trávení, alergie a intolerance.

  • Ořechy a semena: Ořechy a semena jsou rostlinným zdrojem kolagenu, který je sice méně účinný než živočišný kolagen, ale stále má své výhody. Ořechy a semena mají vysoký obsah bílkovin a aminokyselin, které jsou nezbytné pro tvorbu kolagenu, a také vysoký obsah zdravých tuků, které mají protizánětlivé, antioxidační a hydratační účinky na pokožku, vlasy, nehty a klouby
    Ořechy a semena mají vysoký obsah vitaminu E, vitaminu B6, biotinu, hořčíku, mědi, selenu a manganu, které jsou důležité pro zdraví kůže, vlasů, nehtů, kostí, svalů a nervů.
    Měly by se konzumovat v přiměřeném množství (odborníci na výživu doporučují optimální množství - maximálně hrst denně), protože jejich nadměrná konzumace může mít negativní vliv na množství kalorií a tuků a na celkový metabolismus.

  • Luštěniny: luštěniny mají vysoký obsah bílkovin a aminokyselin, které jsou nezbytné pro tvorbu kolagenu, a také vysoký obsah vlákniny, která napomáhá trávení, detoxikaci a regulaci hladiny cukru a cholesterolu v krvi
    Luštěniny obsahují také velké množství železa, zinku, mědi, manganu, kyseliny listové a vitaminu B6, které jsou prospěšné pro zdraví krve, kostí, kloubů, kůže a vlasů.
    Nadměrná konzumace může mít negativní vliv na trávení, plynatost a alergie, proto buďte opatrní s množstvím.

 

potravinové zdroje kolagénu

  • Zelenina a ovoce: Přestože nejsilnější kolagen pochází z živočišných produktů, není tento silný protein ve své přirozené formě vhodný pro vegetariány nebo vegany. Pro tuto skupinu lidí je vhodná konzumace ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vitaminu C. Díky tomu mají úžasný potenciál podporovat přirozenou syntézu kolagenu v lidském těle. 
    Vitamin C působí také jako silný antioxidant, který chrání pokožku, vlasy, nehty a klouby před volnými radikály, které způsobují stárnutí a poškození tkání. Zelenina a ovoce mají také vysoký obsah vitaminu A, vitaminu E, betakarotenu, lykopenu, flavonoidů a dalších fytochemikálií, které mají protizánětlivé, antioxidační, hydratační a regenerační účinky na pokožku, vlasy, nehty a klouby.

 

 

 Zdroj fotografií: www.freepik.com


 
Mezi
doporučené druhy ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vitaminu C pro lepší tvorbu kolagenu patří:

Citrusové plody:
Citrusové plody, jako jsou pomeranče, grapefruity, citrony a limetky, jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu C, který podporuje tvorbu kolagenu v těle. Citrusové plody obsahují také hodně vlákniny, která podporuje trávení a detoxikaci, a hodně vody, která hydratuje pokožku, vlasy, nehty a klouby. Citrusové plody by se měly konzumovat čerstvé, ve formě šťávy nebo v salátech a nejlepší je dávat přednost organickým plodům před chemicky ošetřenými, které mohou obsahovat pesticidy a vosky.

Jahody:
jahody jsou dalším vynikajícím zdrojem vitaminu C, který podporuje tvorbu kolagenu v těle. Jahody mají také vysoký obsah vitaminu A, vitaminu E, kyseliny listové, biotinu, antokyanů a dalších antioxidantů, které mají protizánětlivé, antioxidační, hydratační a regenerační účinky na pokožku, vlasy, nehty a klouby. Jahody by se měly konzumovat čerstvé, ve smoothies, v jogurtu, v salátech nebo v dezertech, přičemž před chemicky ošetřenými jahodami, které mohou obsahovat pesticidy a plísně, dávejte přednost jahodám z ekologického zemědělství.

Brokolice:
Obsahuje velké množství vitaminu C, vitaminu A, vitaminu K, vitaminu B9, železa, vápníku, hořčíku, draslíku a dalších minerálů, které jsou důležité pro zdraví kostí, kloubů, kůže a vlasů. Brokolice také obsahuje velké množství sulforafanu, což je silný protizánětlivý a antioxidační prostředek, který chrání pokožku, vlasy, nehty a klouby před volnými radikály, záněty a poškozením DNA. Brokolice by se měla konzumovat čerstvá, vařená, dušená, pečená nebo v polévkách, ideálně v bio kvalitě.

Ananas:
Obsahuje velké množství vitaminu C, vitaminu B1, vitaminu B6, manganu, mědi, draslíku a dalších minerálů, které jsou důležité pro zdraví kostí, kloubů, kůže a vlasů. Ananas také obsahuje velké množství bromelainu, což je enzym, který pomáhá trávit bílkoviny, snižovat záněty, bojovat proti infekcím a podporovat hojení ran. Ananas by se měl konzumovat čerstvý, ve formě šťávy, ve smoothies, v salátech nebo v dezertech.



Jak doplnit kolagen ve formě doplňků stravy?

Kromě zvýšení příjmu kolagenu v potravě lze kolagen doplnit také ve formě doplňků stravy, které jsou k dispozici v různých formách, jako jsou tablety, kapsle, prášky, nápoje nebo želatiny.

Doplňky stravy s kolagenními peptidy mohou mít oproti potravinovým zdrojům některé výhody, jako např:

  • Vyšší biologická dostupnost: kolagenové doplňky jsou zpracovány tak, aby se zvýšila jejich schopnost absorbovat a využívat živiny v těle. Kolagenové doplňky obsahují hydrolyzovaný kolagen, který se rozkládá na menší molekuly, které snadněji pronikají do krevního oběhu a dostávají se do cílových tkání. Některé kolagenové doplňky stravy obsahují také další složky, které zvyšují jejich účinnost, např. vitamin C, inulin ( vlákninu ), kyselinu hyaluronovou, koenzym Q10, glukosamin, chondroitin a další.

  • Vyšší koncentrace: kolagenové doplňky poskytují vyšší dávku kolagenu, než lze získat z potravy. Kolagenové doplňky tak mohou zvýšit hladinu kolagenu v těle a rychleji a účinněji zlepšit jeho funkci.

  • Vyšší specifičnost: kolagenové doplňky se mohou zaměřit na specifické typy kolagenu, které jsou potřebné pro určité tkáně nebo orgány. Kolagenové doplňky mohou obsahovat různé zdroje kolagenu, které se liší podle své struktury, funkce a výskytu v těle.


 - Rybí kolagenové  doplňky jsou bohaté na kolagen typu I, který je důležitý pro kůži, vlasy, nehty, kosti a zuby.
 - Kolagenové doplňky z kuřecích chrupavek nebo kostí jsou bohaté na kolagen typu II, který je důležitý pro chrupavky, klouby, šlachy a vazy.
 - Kolagenové doplňky z hovězího masa nebo kůže jsou bohaté na kolagen typu I a III, který je důležitý pro kůži, vlasy, nehty, kosti a zuby.
- Kolagenové doplňky z rostlinných zdrojů, jako jsou houby, pšenice nebo sója, jsou bohaté na různé typy kolagenu, které jsou vhodné pro vegetariány a vegany.

Kolagenové doplňky mohou být zaměřeny na konkrétní potřeby a cíle, jako je zlepšení vzhledu pokožky, posílení kloubů, podpora růstu vlasů nebo zvýšení energie a vitality.

Bioaktivní kolagen v prášku pro vlasy, nehty a pleť - ovocná příchuť

Zdroj fotografií: vlastní archiv


Z předchozích řádků již víte, že kolagen, který můžeme směle nazvat "bílkovinou mládí", je velmi cennou bílkovinou, která se stará nejen o naše vrásky a krásu pleti, ale také o naše celkové zdraví. Bez něj byste se cítili a dokonce vypadali mnohem starší, než ve skutečnosti jste.
Své o tom vědí i Japonci, kteří jsou pro nás vzorem dlouhověkosti. Pravidelný přísun kolagenu si zajišťují mimo jiné konzumací syrových ryb. Kdo by neznal jejich proslulé sushi?
Teď už asi tušíte, jaká je odpověď na otázky, které jste si společně s námi položili na začátku našeho článku, že 😉.


Shrňme si tedy nejdůležitější fakta o kolagenu:

Dostatečný přísun kolagenu má bezpochyby mnoho výhod pro naše tělo: lepší pleť, vlasy, nehty, klouby, kosti, trávení a detoxikaci. Kolagen lze získat z potravin, zejména z masa, ryb, vajec, mléka, ořechů, semen, luštěnin, zeleniny a ovoce. 
Pokud nejste schopni získat dostatek kolagenu ze stravy, můžete ho také doplnit ve formě doplňků stravy, které jsou k dispozici v různých formách, jako jsou tablety, kapsle, prášky, nápoje nebo želatiny.

Pokud chcete zvýšit příjem kolagenu a využít jeho pozitivních účinků na vaše zdraví a krásu, doporučujeme vám vyzkoušet náš bioaktivní kolagen s peptidy a vitamíny v ovocné příchuti, který si můžete snadno připravit jako chutný nápoj. Nabízíme několik kvalitních a přírodních produktů s kolagenem, které jsou vhodné pro vnitřní i vnější použití, a to ve formě kosmetických krémů nebo pleťových či očních masek.

Mezi naše nejoblíbenější produkty s kolagenem patří:

  • Bioaktivní kolagen s peptidy a vitamíny pro krásu, nehty, vlasy a pleť:
    Tento výrobek obsahuje hydrolyzovaný hovězí kolagen s peptidy, což jsou malé, snadno stravitelné kousky kolagenu, které se v těle lépe vstřebávají a využívají. Kolagen s peptidy má vyšší biologickou dostupnost, koncentraci a specifičnost než běžný kolagen. Tento výrobek obsahuje také vitamin C, vitaminy skupiny B ( B2, B3, B6, B7 ) , minerály jako zinek, selen, měď, které podporují syntézu a aktivitu kolagenu, chrání pokožku před volnými radikály, zlepšují hydrataci, pružnost a zdravou strukturu pokožky. Tento produkt je vhodný k vnitřnímu užití, stačí smíchat dvě odměrky s vodou nebo rostlinným mlékem a vypít.
    kolagenova maska
  • Kosmetické přípravky obsahující kolagen pro přímé kosmetické ošetření pokožky :
    Tyto přípravky obsahující kolagen se aplikují přímo na pokožku, kde působí jako hydratační, vyhlazující, zpevňující a regenerační prostředek. Tyto výrobky zahrnují krémy, gely, masky, séra atd., které jsou určeny pro různé typy pleti a kožní problémy. Některé z nich jsou navíc obohaceny o další složky, které zvyšují účinnost kolagenu, jako jsou vitaminy, minerály, rostlinné výtažky, kyselina hyaluronová, ceramidy a další. Tyto přípravky jsou vhodné k vnějšímu použití, stačí nanést přiměřené množství na vyčištěnou pleť a nechat působit podle návodu.

 

newsletter 

Jednoduše si vyberte vhodný produkt podle svých potřeb a preferencí. Pokud hledáte přirozený a účinný způsob, jak podpořit zdraví a krásu svého těla, naše kolagenové produkty jsou pro vás ideálním řešením. Nečekejte, až vás začnou bolet kolena a klouby a bolest vám bude bránit v běžných činnostech. Kolagen byste však měli užívat i v případě, že aktivně sportujete.
Dostatek kolagenu pomáhá předcházet problémům s pohybovým aparátem, urychluje rekonvalescenci po úrazech a operacích a zlepšuje funkci imunitního systému - chrání vás před infekcemi. Užívání kolagenu má také pozitivní terapeutické
účinky - poskytuje ochranný účinek na kloubní chrupavky a úlevu od bolesti.

 


 

logo herabticaZajímavost: Co jste možná nevěděli o kolagenu?

Na závěr uvádíme několik zajímavostí o kolagenu, které vás možná překvapí:

Kolagen je pevnější než ocel.
 V poměru 1:1 prý kolagen typu I vydrží větší tlak než ocelová vlákna.

Kolagen je také důležitý pro zdraví mozku.
 Kolagen typu IV se nachází v hematoencefalické bariéře, která chrání mozek před škodlivými látkami v krvi.

Kolagen je také zodpovědný za barvu očí.
 Kolagen typu V se nachází v duhovce, která určuje barvu očí. Kolagen typu V ovlivňuje množství melaninu, což je pigment, který dodává barvu očím. Čím více kolagenu typu V duhovka obsahuje, tím světlejší je barva očí.

Kolagen je také důležitý pro zdraví srdce.
 Kolagen typu III se nachází v srdečním svalu, který pumpuje krev do celého těla. Kolagen typu III dodává srdci pevnost, pružnost a odolnost vůči zátěži. Nedostatek kolagenu typu III může způsobit srdeční onemocnění, jako je infarkt, arytmie, srdeční selhání a další.

 


Zdroje:

1 - https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-021-02787-7

2 - https://gut.bmj.com/content/63/4/578

 

Článek si pro vás připravila 

 

foto Gabi Herbatica

Gabriela Volfová

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Milovnice přírody a vědomého života, která věří, že zázraky se dějí... každý den.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?
Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

/* JH CSS */ /* JH CSS */