Zdravotní problémy v létě

Mnozí z nás si spojují chladné a sychravé počasí s obdobím oslabení naší imunity, nachlazením, či chřipek a když se nachlazení u nás objeví v létě, jsme často překvapeni! Ale není se čemu divit. Bakterie a infekce se ve vyšších teplotách rozmnožují o něco rychleji a my často v létě zapomínáme na pravidelnou péči o naši imunitu a zdraví.

V tomto článku se dozvíte:

  • zda chlad ovlivňuje nachlazení,
  • jaká zdravotní rizika přináší nepříznivé interiérové ​​prostředí a jak jim předejít,
  • jaká zdravotní rizika přináší letní počasí a jak jim předejít.

Je nachlazení jen "zimní záležitostí"?

Z nosu vám teče jako z kohoutku, máte horečku a nemůžete přestat kýchat? Už asi tušíte, že na vás něco leze. Ale počkat - vždyť je léto! Realita je taková, že nachlazení nepřichází jen v zimě. Nachlazení může překvapit také v létě a je obzvláště nepohodlné, protože překáží v letních aktivitách, jako jsou dovolená a outdoorové sporty.

"Obleč se pořádně, nebo prochladneš!". Tuto větu jsme asi každý z nás už slyšeli, ale je tomu opravdu tak ? Přestože zimní a letní rýmu vnímá naše tělo různě, ve skutečnosti mezi nimi rozdíl není. Obě jsou způsobeny rhinovirem a ne chladem - jak si často myslíme, který se může šířit a infikovat lidi stejně snadno v horkém počasí, jako v chladu. Oba druhy nachlazení vznikají infikováním rhinovirem - přikládáním infikovaných rukou k nosu, ústům nebo očím, a protože obě jsou způsobeny virem, nelze je léčit antibiotiky. Největší rozdíl mezi zimním a letním nachlazením je v tom, jak na ně reagujeme. V zimě jsme přirozeně více nakloněni schovat se v posteli ve snaze léčit nachlazení, zatímco v létě chceme jen být venku a užívat si teplé počasí.

Zdravotní rizika z nepříznivého vnitřního prostředí

V létě prochladneme spíše uvnitř než venku. Uzavřené prostory a klimatizované prostředí představují mnoho rizik zvýšeného šíření virů a v konečném důsledku mohou zvýšit šanci na onemocnění v létě. Klimatizace a studený vzduch, které produkují, nejsou ve své podstatě škodlivé. Jak jsme již uvedli, klimatizace může být velmi prospěšná pro jednotlivce, kteří mají problémy s dýcháním. Onemocnění z klimatizací vznikají tehdy, když se "setkají" klimatizační zařízení a bakterie, houby, plísně a viry. Pokud se v uzavřeném prostoru objevují bakterie, viry a plísně, klimatizace je bude cirkulovat. Protože viry, alergeny a bakterie šíří vzduchem, mohou způsobit nepříjemnosti jako ucpaný nos, bolest v krku a v některých případech i problémy s dýcháním. Už jen samotné klimatizační zařízení mohou být místem, kde se mohou množit plísně a bakterie, pokud nejsou správně udržovány. Když je vzduch v klimatizaci tažen přes cívky, dochází ke kondenzaci. Tato vlhkost může vytvářet ideální prostředí pro růst bakterií a plísní, pokud není pravidelně čištěna.

Další příčinou nemocí z klimatizace je příliš studený vzduch. Ten může způsobit několik různých věcí. Jednak se šíří viry, ale extrémně nízké teploty také způsobují zúžení tepen v kůži, aby chránily tělo před ztrátou tepla. To snižuje průtok krve včetně bílých krvinek, které chrání tělo před viry, čímž je tělo náchylnější na nemoci. Klimatizace nejen prostor ochlazuje, ale také vysušuje. Ultra suché prostředí odpařuje vlhkost nacházející se ve sliznici nosu, čímž je náchylnější k infekci. To platí i pro oči, které při častém vystavování klimatizaci mohou vysychat a být podrážděné. V těchto případech nám pomohou pouze přípravky na zdraví očí a nosní kapky, nebo úplné odstavení klimatizace. Pokud vám to však horko nedovolí, je důležité její správné čištění nebo použití aroma olejů, které zabíjejí nečistoty a viry ve vzduchu. Takovými esenciálními oleji je například olej z jedle sibiřské a eukalyptový olej. Život a práce ve velmi chladném prostředí může také způsobit bolest hlavy, zánět uší, únavu, ale i bolest kloubů.

Jak těmto problémům předejít?

Nejdůležitější je prevence. To znamená přijímání vitamínů - zejména vitamínu C, který nabízí například rakytník ve vysoké formě. Velmi důležité je i přijímání omega mastných kyselin, které nás chrání před záněty a posilují imunitu. Vyskytují se v rybím oleji, který poskytuje jejich nejčistší účinnost. Pokud se už příznaky nachlazení vyskytnou, je třeba je ošetřovat v co nejranějším stádiu. Pokud jsou postiženy dýchací cesty, vhodným řešením jsou volně prodejné sirupy a tablety, Jezevčí tuk na natírání hrudníku.

+

 

CZ

Zdravotní rizika z nepříznivého vnějšího prostředí

Pobyt na slunci může mnohdy skončit nepříjemnými problémy jako například úpalem, dehytratací či spálením pokožky.

Úpal nastává, když dojde k přehřátí organismu a naše tělo reaguje těmito symptomy:

  • závratě
  • únava
  • svalové křeče
  • nevolnost
  • zarudlá kůže

Úpal častokrát vyžaduje neodkladnou lékařskou pomoc, zejména pokud se dostaví zvracení či horečky.

Dehydratace nastává, když ztratíte více tekutin, než přijmete, a vaše tělo nemá dostatek vody a jiných tekutin na to, aby mohlo vykonávat své normální funkce. Pokud nedoplníte ztracené tekutiny, dehydratujete se. Každý se může dehydratovat, ale tento stav je obzvláště nebezpečný pro malé děti a starší dospělé. Nejčastějším symptomem dehydratace u malých dětí jsou silné průjmy a zvracení. Žízeň není vždy spolehlivým včasným indikátorem dehydratace. Mnoho lidí, zejména starších lidí nepociťuje žízeň. Proto je důležité zvýšit příjem vody během horkého počasí.

Spálení pokožky nastává když je vystavena silnému slunečnímu záření a dlouhému pobytu na slunci. Může se projevovat zarudnutím kůže, malými puchýři nebo únavou. Spálení pokožky není jen nepříjemné, ale také nebezpečné. Dopomáhá k vzniku rakoviny kůže a jiným kožním onemocněním. Proto je důležité používat ochranné krémy s SPF a vyhýbat se přímému slunečnímu záření v těch nejteplejších dnech. Při spálení pokožky pomáhá aloe vera gel, smetana nebo různé krémy po opalování.

Jak těmto problémům předejít?

Klíčová je ochrana pokožky během letních měsíců. Pokožka je více náchylná k poškození, alergiím či narušení pH a právě proto je důležité používat krémy s SPF, které nás ochrání před škodlivými paprsky a pokožku hydratují například přírodním arganovým olejem.

Kromě toho je naše pokožka vystavována riziku štípnutí a pobodání hmyzem. Nejlepší způsob jak štípancům předejít je používání repelentu nebo odpuzujících esenciálních olejů - jako je například bergamot, jehož vůni hmyz nemá v oblibě.

VOJ_4672

Zachování zdraví našeho organismu je úspěšné pouze tehdy, pokud se o něj zajímáme dennodenně po celý rok. Někdy můžeme mít pocit, že v létě nám nic nehrozí. Slunce nám sice poskytuje množství vitamínů a zlepšuje stav pokožky, ale jak se říká - všeho moc škodí. Proto pobyt na slunci je třeba brát s mírou a rozumem, aby naše letní dovolené neskončily pobytem v posteli a s teploměrem v podpaží.

 

Článek si pro vás připravila,

Barbora

barborafotka

 

/* JH CSS */ /* JH CSS */