Virus HPV: Kompletní průvodce od prevence přes příznaky, léčbu až po život s virem HPV

Lidský papilomavirus (HPV) je jedním z nejčastějších virů, které mohou postihnout každého sexuálně aktivního jedince. Přestože tento virus může způsobit řadu zdravotních problémů, od neškodných bradavic až po závažná onemocnění, jako je rakovina děložního čípku, existuje mnoho způsobů, jak se můžete chránit a žít plnohodnotný život i s touto diagnózou.

Máte otázky ohledně ochrany před HPV? Zajímá vás, jaké jsou mýty a fakta o tomto viru? Nebo se chcete dozvědět více o holistických přístupech a tradiční medicíně, které mohou podpořit vaše zdraví? Tento článek vám poskytne všechny potřebné informace, které vám pomohou porozumět viru HPV a zvládnout ho. 

Přečtěte si, jak můžete převzít kontrolu nad svým zdravím, zlepšit svou imunitu a žít bez starostí.

HPV virus grafika

Zdroj foto: www.freepik.com

Co je to virus HPV?

HPV neboli lidský papilomavirus je jedním z nejrozšířenějších virů na světě. Tento virus může postihnout muže i ženy a je známo, že způsobuje řadu zdravotních problémů, včetně genitálních bradavic a rakoviny děložního čípku.  

HPV se přenáší především pohlavním stykem, což znamená, že každý, kdo je sexuálně aktivní, může být vystaven riziku infekce. Jedná se o jiný virus než HIV nebo HSV (herpes). V tomto článku se budeme virem HPV zabývat podrobněji, včetně jeho typů, způsobu přenosu a možných následků.

Podrobný popis viru HPV

Lidský papilomavirus (HPV) je skupina virů, která má více než 150 různých typů. HPV infekce je velmi častá a většina lidí se s ní setká alespoň jednou za život. Většina infekcí HPV probíhá bez příznaků a tělo se s nimi dokáže vypořádat samo, bez jakýchkoli zdravotních následků. Až 8-9 z 10 HPV infekcí do dvou let samo odezní. 

Některé typy HPV však mohou způsobit závažné zdravotní problémy.

HPV je DNA virus, který infikuje kožní a slizniční buňky. Jakmile se virus dostane do těla, může se množit v bazální vrstvě epitelu, což může vést k různým klinickým projevům, od nezhoubných lézí až po malignity.

Typy HPV (nízké a vysoké riziko)

HPV viry se dělí na nízkorizikové a vysoce rizikové typy podle schopnosti způsobit rakovinu. 

HPV s nízkým rizikem: Tyto typy HPV obvykle způsobují nezhoubné genitální bradavice a zřídka vedou k rakovině. Nejčastějšími nízkorizikovými typy jsou HPV 6 a HPV 11. Tyto typy jsou zodpovědné za přibližně 90 % všech případů genitálních bradavic.

Vysoce rizikové HPV: Tyto typy mohou vést k rakovině, zejména rakovině děložního čípku, ale také k dalším typům rakoviny, jako je rakovina konečníku, penisu, vulvy a hltanu. Nejznámějšími vysoce rizikovými typy jsou HPV 16 a HPV 18, které jsou zodpovědné za přibližně 70 % všech případů rakoviny děložního čípku.

Jak se HPV přenáší

HPV se přenáší především pohlavním stykem, včetně vaginálního, análního a orálního sexu. Virus se může přenášet také kontaktem kůže na kůži v oblasti genitálií. K přenosu viru není nutné, aby došlo k plnohodnotnému pohlavnímu styku, postačí těsný kontakt s infikovanou oblastí. 

K přenosu viru může dojít také líbáním nebo sdílením ručníku. Pokud je jeden z partnerů nositelem HPV, je nezbytné sledovat zdravotní stav druhého partnera, aby se snížilo riziko šíření infekce.

Pokud jste sexuálně aktivní, existuje možnost, že se HPV nakazíte, i když jste měli sex pouze s jedním partnerem. Toto riziko můžete eliminovat volbou vhodné a bezpečné antikoncepce, ale bohužel ne stoprocentně.  Příznaky se mohou objevit až několik let po kontaktu s nakaženou osobou. Proto je často obtížné přesně určit, kdy jste se nakazili.

HPV se může přenášet z matky na dítě i během porodu, což může vést k respirační papilomatóze novorozenců, která způsobuje růst bradavic v dýchacích cestách.

Příznaky a projevy infekce HPV

HPV neboli lidský papilomavirus je velmi rozšířený virus, který může postihnout každého, kdo je sexuálně aktivní. Mnoho lidí však neví, že jsou infikováni, protože HPV často nezpůsobuje žádné viditelné příznaky.

Běžné příznaky HPV

Jaké jsou běžné příznaky infekce HPV? HPV může způsobovat různé příznaky v závislosti na typu viru a místě infekce:

Genitální bradavice: tyto malé výrůstky se mohou objevit na genitáliích, v oblasti konečníku nebo v ústech. Často se objevují jako malé hrbolky nebo shluky hrbolků v oblasti genitálií. Jejich velikost a tvar se mohou lišit - mohou být malé nebo velké, vyvýšené nebo ploché, případně připomínají květák.

Tyto bradavice mohou spontánně zmizet, zůstat beze změny nebo se zvětšit a rozšířit.
Často jsou nebolestivé, ale mohou způsobovat nepříjemné pocity nebo svědění.Genitální bradavice se mohou po léčbě vrátit.

Kožní bradavice: HPV může způsobit také bradavice na rukou, nohou nebo jiných částech těla.

Prekancerózy: některé typy HPV mohou způsobit změny v buňkách děložního čípku, které lze odhalit cytologickým vyšetřením (Pap test).

Asymptomatický průběh

Je možné, že mám HPV a my si toho nevšimneme? Ano, je to velmi pravděpodobné. Většina lidí s HPV nemá žádné příznaky. Infekce může být asymptomatická, což znamená, že virus je v těle přítomen, ale nezpůsobuje žádné viditelné nebo pociťované příznaky.

Příznaky HPV u žen

HPV se projevuje jako malé, šedé (někdy růžové) léze na ženských genitáliích, které se postupně zvětšují. Tyto papilomy se mohou objevit na vulvě (zevní genitálie) a u vchodu do pochvy. Při gynekologickém vyšetření lze typické výrůstky identifikovat na poševní sliznici a na děložním čípku.

Výskyt papilomů může být bez příznaků, ale může být také doprovázen svěděním, pálením nebo nepříjemnými pocity v oblasti genitálií.

HPV virus u mužů

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Příznaky HPV u mužů

HPV u mužů může způsobit vznik papilomů na žaludu penisu, pod předkožkou a na sliznici močové trubice (uretry). Tyto výrůstky v močové trubici často vedou k nepříjemným pocitům při močení.

Papilomy v perianální oblasti (konečník, anální kanál a rektální sliznice) se obvykle objevují v důsledku análního styku. Orální sex zase může vést k papilomatóze sliznic úst a orofaryngu - ústní části hltanu.



Zajímavost:
Znáte nejzávažnější zdravotní rizika pro muže?


 

Prevence, diagnostika a léčba HPV u žen je v kompetenci gynekologa. U mužů je za HPV zodpovědný urolog. Infekční onemocnění způsobená HPV mohou léčit také lékaři specializující se na infekční choroby.

Diagnostika HPV

Diagnostika HPV má zásadní význam pro včasné odhalení a prevenci závažných zdravotních problémů, jako je rakovina děložního čípku.

Diagnostika HPV zahrnuje:

  • odebírání anamnézy;
  • všeobecné vyšetření;
  • zevní vyšetření postižené oblasti kůže nebo sliznice;
  • gynekologické vyšetření s použitím zrcadla k vizualizaci vaginální a cervikální sliznice u žen;
  • urologické vyšetření u mužů;
  • HPV test;
  • v případě potřeby instrumentální vyšetření (kolposkopie, anoskopie, rektoskopie).

HPV test:

Test HPV detekuje přítomnost až 14 genotypů vysoce rizikových typů HPV (HR-HPV), které mohou v případě pozitivního výsledku vést k rakovině. Test zahrnuje také tzv. částečnou genotypizaci, která umožňuje rozlišit tři skupiny: HPV 16, HPV 18 a komplex dalších vysoce rizikových typů.

HPV test u žen

Nová screeningová metoda využívající test HPV DNA dokáže odhalit až čtyřikrát více přednádorových změn ve srovnání s cytologií. Pozitivní výsledek testu HPV DNA neznamená, že žena má rakovinu děložního čípku nebo že se u ní určitě vyvine.  

Negativní výsledek testu na vysoce rizikové HPV dává ženě jistotu, že riziko vzniku rakoviny děložního čípku je velmi nízké. Okamžité výsledky jsou pro budoucí léčbu pacientky zásadní a test HPV DNA umožňuje odhalit příčinu onemocnění ještě před jeho rozvojem.

Test HPV se provádí u žen z jednoho stěru z děložního čípku. Lze jej odebrat výhradně v gynekologické ambulanci u dívek a žen ve věku od 15 let.

HPV test u mužů

Test HPV u mužů se provádí ze stěru z močové trubice. Samotný zákrok může být nepříjemný. Po jeho provedení může pacient pociťovat pálení a v některých případech může dojít k mírnému krvácení. Takový test se provádí v urologické ambulanci u chlapců a mužů od 15 let věku.

 



Inspirace:
návštěva urologické nebo sexuologické kliniky je pro muže často důvodem k obavám. Některé problémy však nejlépe vyřeší odborník.
Znáte příčiny erektilní dysfunkce a víte, jak si udržet zdravou erekci?


Pap test (Pap stěr):

Tento test odhalí změny v buňkách děložního čípku, které mohou být způsobeny infekcí HPV. Pro lepší diagnostiku se často kombinuje s HPV testem.

Kolposkopie:

Pokud výsledky Pap testu nebo HPV testu ukazují na abnormální změny, může vám lékař doporučit kolposkopii. Kolposkopie, specializované vyšetření děložního čípku a vaginální sliznice, může u žen odhalit přítomnost HPV na děložním čípku.

Při tomto vyšetření se na děložní čípek aplikují speciální barviva, která pomáhají identifikovat drobné defekty v epitelu děložního čípku.

Kdy a jak často testovat

Kdy byste se měli nechat testovat na HPV? Doporučení se mohou lišit v závislosti na věku a zdravotním stavu:

Ženy ve věku 21-29 let: Pap test se doporučuje provádět každé tři roky. HPV test se v tomto věku rutinně neprovádí, pokud nejsou přítomny abnormální výsledky Pap testu.

Ženy ve věku 30-65 let: Doporučuje se provádět každých pět let kombinovaný test Pap a HPV. Alternativně lze Pap test provádět každé tři roky.

Ženy starší 65 let: Pokud v minulosti pravidelně podstupovaly testy s negativním výsledkem, mohou s testováním přestat. Pokud však měly abnormální výsledky nebo rizikové faktory, může být nutné v testování pokračovat.

Pravidelné preventivní prohlídky jsou příležitostí k diskusi o očkování proti HPV, které může významně snížit riziko infekce a jejích následků.

Současní a bývalí sexuální partneři by měli být rovněž vyšetřeni na přítomnost HPV. Pokud se u nich virus potvrdí, je nezbytné, aby byly léčeny i jejich kontakty. Při léčbě HPV se současně diagnostikují a léčí i další pohlavně přenosné nemoci (STD).



Dobré vědět:
Pokud uvažujete o bělení zubů v případě, že je ústní dutina postižena virem HPV, buďte opatrní.

Víte, co je Pure Whitening a jaké jsou jeho výhody či nevýhody?


Léčba infekce HPV

Podle moderní medicíny je cílem léčby zmírnit projevy onemocnění, které vzniklo v důsledku infekce HPV. Samotný virus HPV však přímo léčit nelze. Imunitní systém většiny lidí si s HPV infekcí poradí sám.

Přibližně u 20 % infikovaných osob však hrozí, že přetrvávající infekce může vést k rozvoji onemocnění souvisejících s HPV.

Léčba HPV infekce se liší v závislosti na typu viru a závažnosti příznaků.

Možnosti léčby podle typu HPV

Léčba závisí na typu HPV a projevech infekce: 

HPV s nízkým rizikem: Tyto typy HPV obvykle způsobují genitální bradavice, které lze léčit různými způsoby:

Kryoterapie: běžnou metodou odstranění bradavic je jejich zmrazení tekutým dusíkem.

Elektrokauterizace: použití elektrického proudu k vypálení bradavek.

Laserová terapie: použití laseru k odstranění bradavic.

Lékařské ošetření: Podávání léků, jako jsou protizánětlivé a antivirové léky, které zabraňují šíření viru a růstu papilomů.

Léčba HPV je nezbytná také u těhotných žen.

Vysoce rizikové HPV: Tyto typy mohou způsobit přednádorové změny a rakovinu. Léčba zahrnuje:

Sledování a pravidelný screening: přednádorové změny lze sledovat a pravidelně kontrolovat pomocí Pap testů a HPV testů.

Chirurgický zákrok: pokud jsou léze závažné, může být nutné chirurgické odstranění.

 

Chirurgické zákroky

Jaké chirurgické zákroky se používají k léčbě infekce HPV? Při léčbě závažných případů jsou často nutné chirurgické zákroky:

Konizace: tento zákrok spočívá v odstranění kuželovité tkáně z děložního čípku, která obsahuje abnormální buňky. Může být proveden skalpelem, laserem nebo elektrickou smyčkou (LEEP).

Hysterektomie: V závažných případech rakoviny děložního čípku může být nutné odstranění dělohy.

Laserová ablace: použití laseru k odstranění abnormálních buněk z děložního čípku.

vvecteezy léčba infekce HPV virem patří do rukou odborníka - lékaře

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Imunomodulační terapie

Co je imunomodulační léčba a jak pomáhá při infekci HPV? Imunomodulační terapie se zaměřuje na posílení imunitního systému, aby pomohla tělu bojovat s HPV infekcí:

Imiquimod: Tento lokální krém stimuluje imunitní systém k útoku na virové buňky. Používá se především k léčbě genitálních bradavic.

Interferony: tyto bílkoviny lze aplikovat injekčně a pomáhají posílit imunitní odpověď proti HPV.

Vakcíny: Ačkoli vakcíny proti HPV mají především preventivní charakter, mohou také pomoci snížit riziko opakované infekce a podpořit imunitní systém v boji proti probíhající infekci.

Je důležité si uvědomit, že léčba HPV infekce závisí na individuálních okolnostech a měla by být konzultována s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem. Prevence je lepší než léčba, proto je dobré vědět, jak pomocí potravin posílit svůj imunitní systém.

Prevence HPV

Prevence HPV infekce je klíčová pro snížení rizika vzniku genitálních bradavic a rakoviny děložního čípku. Existuje několik účinných způsobů, jak se před HPV chránit, včetně očkování, bezpečného sexu a dodržování zdravého životního stylu. V této části se na tato preventivní opatření podíváme podrobněji.

Očkování proti HPV

Očkování je jedním z nejúčinnějších způsobů ochrany před HPV infekcí. Vakcíny proti HPV jsou navrženy tak, aby chránily před nejběžnějšími a nejnebezpečnějšími typy HPV, včetně těch, které způsobují rakovinu děložního čípku a genitální bradavice.

Na trhu jsou k dispozici tři hlavní vakcíny: Silgard, Gardasil 9 a Cervarix. Tyto vakcíny poskytují ochranu proti různým typům HPV:

Sigard: Chrání proti čtyřem typům HPV (6, 11, 16 a 18).

Gardasil 9: Chrání proti devíti typům HPV (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 a 58).

Cervarix: Chrání proti dvěma typům HPV (16 a 18).

Věkové skupiny doporučené k očkování

Kdy byste měli podstoupit očkování proti HPV? Doporučení se mohou lišit, ale obecně platí:

Děti a dospívající ve věku 9-14 let: doporučuje se očkování ve věku 11-12 let, ale může se začít již v 9 letech. V této věkové skupině se podávají dvě dávky vakcíny s odstupem šesti měsíců.

Dospívající a mladí dospělí ve věku 15-26 let: doporučují se tři dávky vakcíny, pokud očkování nebylo zahájeno dříve.

Dospělí ve věku 27-45 let: očkování lze zvážit po konzultaci s lékařem, zejména pokud osoba nebyla dosud očkována a je ohrožena HPV infekcí.

Očkování proti HPV ano nebo ne

Očkování proti HPV je od roku 2006 dostupné ve více než 100 zemích a je důležitou součástí celosvětové zdravotní péče. Navzdory všeobecnému přesvědčení se do těla nevpravují mrtvé viry, ale jejich napodobeniny, známé jako VLP (virus-like particles).

Tyto částice neobsahují DNA viru, takže vakcína nemůže způsobit rakovinu děložního čípku. Světová zdravotnická organizace (WHO) a Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) považují očkování za bezpečný a účinný způsob ochrany proti HPV.

Mladý imunitní systém je po očkování schopen produkovat vysoké hladiny protilátek, které očkovanou osobu chrání před infekcí HPV, když začne být sexuálně aktivní.

Očkování je důležité i pro ty, kteří již nějaký typ HPV prodělali, a to bez ohledu na věk. Vakcína totiž poskytuje ochranu proti několika typům lidských papilomavirů, čímž poskytuje ochranu proti dalším typům HPV.

MUDr. Tomáš Szalay říká: Země, které očkování proti HPV zavedly dříve a více ho propagovaly, jako je Austrálie nebo Dánsko, mají velmi vysokou proočkovanost, více než 80 procent, a začínají zaznamenávat pokles výskytu rakoviny děložního čípku."

Vakcíny proti HPV jsou dostupné pouze na lékařský předpis. U dětí ve věku 12 až 14 let je očkování proti HPV hrazeno ze zdravotního pojištění, což zajišťuje dostupnost této důležité preventivní péče.

vecteezy vakcína moderní prevence před nákazou HPV virem

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Příspěvky ze zdravotního pojištění na očkování proti HPV

Dívky a chlapci mohou využít benefit své zdravotní pojišťovny.

VZP hradí ze zákona tuto vakcinaci pojištěncům od dovršení 11. do dovršení 15. roku věku. Cílem očkování je ochrana proti virům, které způsobují rakovinu děložního hrdla, penisu, análního otvoru atd., nebo genitální bradavice.

Hrazena je jak vakcína, tak její aplikace. Očkování provádí registrující praktický lékař pro děti a dorost. Od roku 2022 je nově hrazeno toto očkování provedené i po uplynutí stanovené věkové hranice, pokud došlo k odložení aplikace jedné nebo více dávek z důvodu nepříznivého zdravotního stavu pojištěnce.

Vakcíny jsou plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění (tzn. jsou hrazeny všechny očkovací látky, které jsou aktuálně pro toto očkování v ČR dostupné)

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna hradí od 1.1.2024 očkování u obou pohlaví z prostředků veřejného zdravotního pojištění, je-li zahájeno ve věku 11 až 14 let včetně. K dispozici jsou tři plně hrazené vakcíny: Cervarix (úhrada 1797,90 Kč), Gardasil (3195,60 Kč) a Gardasil 9 (3228,91 Kč). Hrazeny jsou 2 dávky zvolené vakcíny.

Dospělí si musí vakcínu zaplatit sami. Další informace naleznete na webových stránkách své pojišťovny.

Nežádoucí účinky očkování proti HPV

Stejně jako u jiných očkování se mohou vyskytnout nežádoucí účinky. Nejčastějšími jsou bolest hlavy, bolest, otok nebo zarudnutí v místě vpichu, které obvykle spontánně odezní. Tyto reakce jsou přirozenou odpovědí imunitního systému na očkování.

Bezpečný sex a používání kondomů

Jak může bezpečný sex pomoci zabránit infekci HPV?

Používání kondomů může snížit riziko přenosu HPV, i když neposkytují úplnou ochranu, protože HPV může infikovat oblasti, které kondom nepokrývá.

Menší počet sexuálních partnerů snižuje riziko nákazy HPV.

Diskuse o sexuálním zdraví s partnerem a pravidelné testování na pohlavně přenosné choroby vám pomůže odhalit a řešit případná rizika.

vecteezy kondóm ako kondom jako prevence před nákazou HPV virem

Zdroj foto: www.vecteezy.com

HPV a rakovina

Lidský papilomavirus (HPV) je jedním z nejčastějších virů, které mohou vést k různým typům rakoviny. Nejznámější je souvislost mezi HPV a rakovinou děložního čípku, ale tento virus může způsobit i jiné typy rakoviny.

Souvislost mezi HPV a rakovinou děložního čípku

Jak HPV souvisí s rakovinou děložního čípku? HPV je hlavní příčinou rakoviny děložního čípku. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je až 99 % případů rakoviny děložního čípku způsobeno infekcí vysoce rizikovými typy HPV, zejména typy 16 a 18.

Tyto typy HPV způsobují změny v buňkách děložního čípku, které mohou vést k přednádorovým změnám a nakonec k rakovině, pokud nejsou včas odhaleny a léčeny.

Další typy rakoviny související s HPV

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a Národního institutu pro rakovinu (NCI) jsou s HPV spojeny i další typy rakoviny:

Rakovina konečníku: HPV je zodpovědný za většinu případů rakoviny konečníku.

Rakovina penisu: HPV může způsobit rakovinu penisu, i když je méně častá.


 

Zajímavost: Víte, co je to obřízka a jaké zdravotní výhody může mít při prevenci rakoviny penisu?


 

Rakovina vulvy a vagíny: HPV infekce může vést k rakovině vulvy a vagíny.

Rakovina orofaryngu: HPV je spojován s rakovinou hltanu, která postihuje zadní část krku, spodinu jazyka a mandle.

Je možné se viru HPV zbavit?

Zatímco konvenční medicína nabízí různé metody léčby a prevence, někteří lidé se zajímají také o alternativní a holistické přístupy. V této části se podíváme na to, zda je možné se viru HPV zbavit přirozenou cestou, a prozkoumáme holistické přístupy, tradiční medicínu a bylinnou léčbu.

Holistický přístup

Celostní přístup k léčbě HPV se zaměřuje na celkové zdraví těla a mysli. Tento přístup zahrnuje řadu metod, které mohou pomoci posílit imunitní systém a podpořit tělo v boji proti viru.  

Konzumace potravin bohatých na vitamíny a minerály, jako je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky a bílkoviny, může posílit imunitní systém. Pravidelné cvičení pomáhá udržovat tělo zdravé a zlepšuje psychiku a kvalitní spánek je pro zotavení organismu nezbytný.

Techniky jako meditace, jóga nebo dechová cvičení mohou pomoci snížit stres a podpořit celkové zdraví. Vyhněte se kouření a nadměrnému pití alkoholu.

Celostní přístup k celkovému zdraví může být pro ženy dobrým tipem, jak být neodolatelná v každém ohledu.

Tradiční medicína

Tradiční medicína, jako je ájurvéda a tradiční čínská medicína (TCM), nabízí různé přístupy k léčbě HPV. Tyto přístupy se často zaměřují na rovnováhu organismu a posílení imunitního systému.

Ájurvéda je starobylý léčebný systém pocházející z Indie, který se zaměřuje na rovnováhu mezi tělem, myslí a duchem. Podle ájurvédské lékařky Dr. Meenakshi Chauhan se v ájurvédě používají různé byliny a doplňky stravy na podporu imunitního systému a v boji proti HPV.

Tradiční čínská medicína (TCM) využívá bylinky, akupunkturu a další techniky k podpoře rovnováhy a zdraví organismu. TCM se zaměřuje na posílení čchi (životní energie) a podporu imunitního systému.

##PRODUCT-WIDGETS-32514##

Bylinná léčba

Věděli jste, že v přírodě existují látky, které mohou posílit imunitu v boji proti viru HPV?

Naše tělo má řadu mechanismů, které mu pomáhají potlačovat působení karcinogenů. K tomu se přidává schopnost těla detoxikovat škodlivé látky a antioxidační působení některých tělesných systémů.

Antioxidanty: mezi nejznámější látky, které podporují tělo v boji proti HPV, patří extrakt ze semen brokolice, který obsahuje aktivní sulforafan, a extrakt ze zeleného čaje bohatý na EGCG. Obě tyto látky podporují výše zmíněné mechanismy, které chrání tělo před karcinogeny. Podobné účinky mají i piperin a extrakt ze skořice.

Do této kategorie můžeme zařadit také selen, zinek a vitamin D. Ty spolu s vitaminy A, B2, B3, B6, B9 a bórem působí jako silné antioxidanty. Pomáhají chránit naše buňky a jejich jádra.

Tyto látky úzce souvisejí s dobře fungující slizniční a buněčnou imunitou, ale také s celkovou imunitou. Kromě toho podporují funkci kůže jako bariéry proti různým patogenům a rovnováhu vaginálního mikrobiomu.

Coriolus versicolor (Trametes versicolor): Tato houba, známá také jako krocaní ocásek, je známá pro své imunitu posilující vlastnosti. Coriolus versicolor může podpořit organismus v boji proti virovým infekcím.

Extrakt z Reishi i Coriolus, ať už v kombinaci se standardní léčbou rakoviny nebo samostatně po léčbě rakoviny, prokázal významné zlepšení imunitních funkcí, zmírnění příznaků spojených s nádory a celkové zlepšení stavu pacientů.

Studie také prokázaly, že tyto extrakty prodlužují přežití bez recidivy rakoviny a celkové přežití pacientů. Jsou dobře snášeny i u pokročilého onemocnění a lze je užívat dlouhodobě. Na základě klinicky prokázané účinnosti a bezpečnosti jsou v některých zemích indikovány jako doplňková léčba mnoha typů nádorů.

Přestože řada klinických a odborných studií potvrzuje prospěšnost výtažků z Coriolu pro pacienty s rakovinou a v Asii jsou oficiálně schváleny a používány lékaři, v České republice a na Slovensku je jejich schválení legislativně obtížnější.

Kurkuma (Curcuma longa): kurkuma obsahuje kurkumin, který má silné protizánětlivé a antioxidační účinky a může také pomáhat v boji proti HPV infekcím.

Ašvaganda (Withania somnifera): Tato ájurvédská bylina je známá svými adaptogenními vlastnostmi, které pomáhají tělu zvládat stres a posilují imunitní systém. Říká se, že má omlazující účinky.

Přestože celostní přístupy, tradiční medicína a bylinná léčba mohou poskytnout podporu v boji proti HPV, je důležité se o těchto metodách poradit s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

Mýty a fakta o HPV

Lidský papilomavirus (HPV) je jedním z nejčastějších virů, který může postihnout každého sexuálně aktivního jedince. Navzdory jeho rozšířenosti existuje o tomto viru mnoho mýtů a mylných představ, které mohou vést k nedorozuměním a zbytečným obavám.

Mýtus 1: HPV postihuje pouze ženy.

Skutečnost: HPV může postihnout muže i ženy. Ačkoli je rakovina děložního čípku nejznámějším onemocněním spojeným s HPV, virus může způsobit také rakovinu konečníku, penisu, vulvy, vagíny a orofaryngu u mužů i žen. Podle CDC je HPV zodpovědný za přibližně 70 % případů rakoviny orofaryngu ve Spojených státech.

Mýtus 2: Kondomy zcela chrání před HPV.

Skutečnost: Kondomy mohou snížit riziko přenosu HPV, ale neposkytují úplnou ochranu. HPV se může přenášet kontaktem s kůží, která není zakryta kondomem. Podle WHO kondomy snižují riziko přenosu HPV, ale zcela ho nevylučují.

Mýtus 3: Pokud nemám žádné příznaky, nemám HPV.

Skutečnost: Většina lidí s HPV nemá žádné příznaky a neví, že jsou infikováni. HPV infekce může probíhat bez příznaků a tělo se s ní často vypořádá samo. Některé typy HPV však mohou způsobovat genitální bradavice nebo přednádorové změny, které lze odhalit pouze pomocí screeningových testů, jako je Pap test nebo HPV test.

Mýtus 4: Vakcína proti HPV je určena pouze pro dívky.

Skutečnost: Vakcína proti HPV je doporučena pro dívky i chlapce. Očkování chlapců pomáhá zabránit přenosu HPV a chrání je před rakovinou konečníku, penisu a orofaryngu. Podle CDC je vakcína proti HPV doporučena všem dětem ve věku 11-12 let, ale může být podána již ve věku 9 let.

Mýtus 5: Pokud má můj partner HPV virus, znamená to, že mě podvádí.

Skutečnost: HPV je široce rozšířený virus, se kterým se během svého života setká téměř každý sexuálně aktivní člověk.

Pokud je u vašeho partnera diagnostikován HPV, neznamená to automaticky, že vám byl nevěrný. Mohl/mohla virus získat před vaším vztahem nebo si jej mohl/mohla přinést z předchozího vztahu.

Možností je mnoho, proto je důležité neobviňovat z nevěry ani ji nepředpokládat.

Život s HPV

Diagnóza HPV může být pro mnoho lidí šokující a stresující. Je důležité si uvědomit, že HPV je velmi běžný virus, který postihuje miliony lidí na celém světě. Život s HPV může přinášet různé výzvy, ale se správnou podporou a informacemi je možné situaci důstojně a v klidu zvládnout.

Psychologické aspekty diagnózy

Diagnóza HPV může vyvolat řadu emočních reakcí, jako je strach, úzkost, stud nebo dokonce deprese. Je normální cítit se zmateně nebo vyděšeně, když se dozvíte, že máte HPV.

Získání přesných informací o HPV může pomoci zmírnit obavy. Vědomí, že většina HPV infekcí odezní sama a že existují účinné způsoby prevence a léčby, může být uklidňující.

Promluvte si o svých pocitech s blízkými přáteli nebo rodinou. Podpora od lidí, kterým důvěřujete, může být velmi užitečná. Pokud se cítíte zdrceně nebo depresivně, zvažte konzultaci s psychologem nebo terapeutem, který vám pomůže zvládat vaše emoce.

vecteety vzájemná podpora partnerů je při léčbě HPV infekce klíčová

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Jak komunikovat s partnerem o HPV

Mluvit s partnerem o HPV může být náročné, ale je to důležité pro udržení zdravého a důvěryhodného vztahu. Začněte rozhovor v době, kdy máte oba dostatek času a soukromí. Buďte k diagnóze upřímní a vysvětlete, co pro vás oba znamená.

Poskytněte svému partnerovi informace o HPV, včetně toho, jak se přenáší a jaké jsou možnosti prevence a léčby. Můžete k tomu využít důvěryhodné zdroje, jako je například hpv.sk nebo nierakovine.sk.

Promluvte si o tom, jak můžete společně snížit riziko přenosu HPV, například používáním kondomů a pravidelnými prohlídkami. Ujistěte partnera, že jste v tom společně a že HPV je společný problém, který můžete společně zvládnout.

Podpůrné skupiny a zdroje informací

Klíčem ke zvládnutí života s HPV je nalezení podpory a správných informací. Existuje mnoho zdrojů, které vám mohou pomoci:

Podpůrné skupiny: Přidejte se k podpůrným skupinám pro lidi s HPV, kde se můžete podělit o své zkušenosti a získat podporu od ostatních, kteří procházejí podobnou situací. Mnoho těchto skupin lze nalézt na internetu.

Vzdělávací webové stránky: Navštivte důvěryhodné webové stránky, jako jsou hpv.sk, nierakovine.sk a Vaccination Info, kde najdete řadu informací o HPV, jeho prevenci a léčbě.

Poraďte se se svým lékařem: pravidelně se obracejte na svého lékaře, který vám může poskytnout odborné rady a doporučení pro vaše konkrétní potřeby.

newsletter

Závěr

HPV může být výzvou, ale díky informacím, prevenci a správnému přístupu můžete situaci úspěšně zvládnout. Pamatujte, že nejste sami a že existuje mnoho zdrojů a podpůrných skupin, které vám mohou pomoci.  

S pozitivním přístupem, zdravým životním stylem a otevřenou komunikací můžete převzít kontrolu nad svým zdravím a žít plnohodnotný život.

 

Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s:

PoctiveSEO: Seznamte se se SEO a naučte se jej využít ve svůj prospěch: Od základů po nejdůležitější faktory 

Autor: Mgr. Radka Žiaková, Obsahová specialistka na zdravotní a odborná témata, majitelka e-shopu Zdravoradka.sk

Copyediting: Gabriela Volfová

O autorce: 

Jsem magistra sociálních studií se zájmem o zdravý životní styl. Mé znalosti a praktické zkušenosti čerpám nejen z akademického prostředí, ale také z neustálého učení a objevování nových věcí.
Jako vystudovaná zdravotní sestra a majitelka zdravotního webu se snažím s láskou a odborností šířit osvětu o zdravé výživě a životním stylu. Zároveň zkoumám nové možnosti v oblasti duševního zdraví a pohody.
Mám blízko nejen k lidem, ale také k zvířatům a přírodě, což odráží můj celostní přístup k životu. Mé články nabízejí bohatou mozaiku nejnovějších vědeckých poznatků propletených s osobními zkušenostmi. Poskytují čtenářům cenné informace a inspirují k pozitivním změnám pro lepší zdraví a celkovou pohodu.


Zdroje:

https://www.nierakovine.sk/rakovina-krcka-maternice/co-je-hpv

https://hpv.sk/

https://vaccination-info.europa.eu/sk/informacne-listy-o-ochoreniach/ludsky-papilomavirus-hpv

https://www.cdc.gov/sti/about/about-genital-hpv-infection.html?CDC_AAref_Val=https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cervical-cancer

https://www.ta3.com/clanok/261253/szalay-o-viruse-hpv-a-prevencii-siria-sa-antivaxerske-hoaxy-pediatri-neockuju-deti

https://www.vszp.sk/benefity/zoznam-benefitov/pre-poistencov/prispevok-nepovinne-ockovanie-proti-virusu-hpv.html

https://www.planetayurveda.com/library/human-papillomavirus-infection/

https://www.uspesna-lecba.cz/nemoci-a-jejich-leceni/tradicni-cinska-medicina-jako-doplnkova-lecba-zavaznych-i-lehkych-onemocneni/

Akagi J, Baba H.  PSK může potlačit CD57+ T buňky a zlepšit tak přežití pacientů s pokročilým karcinomem žaludku. Int J Clin Oncol 2010; 15(2): 145-152.  PSK může potlačit CD57+ T buňky a zlepšit tak přežití pacientů s pokročilým karcinomem žaludku.

/* JH CSS */ /* JH CSS */