Ivan čaj - elixír života našich předků
Ať už Ivan čaj znáte nebo ne, připravili jsme si pro Vás článek, který Vám přiblíží původ, historii a účinky tohoto zázračného nápoje. Ivan čaj, nebo i čaj z vrbovky úzkolisté je tradičním slovanským nápojem ze Sibiře. Pro vrbovku úzkolistou (Ivan čaj) je charakteristické, že je to první bylina, která začíná růst na místech po lesních požárech a pasekách. Svou přítomností "léčí popálenou zem" a chrání mladé výhonky rostlin před spalujícím sluncem i přízemními mrazy.
Obr.1 Vrbovka úzkolistá
Proč se vlastně vrbovka jmenuje IVAN-ČAJ? Vysvětlení je více, ale nás zaujaly zejména tyto:
- Listy vrbovky připomínají tři listy vrby a rusky se vrba řekne "íva", odtud už to je jen krok k názvu IVAN-ČAJ
- Ivan - typické ruské jméno, které nosili bohatýři, udatní, silní, krásní, mladí, přitažliví - tedy jedním slovem mužní. Když v minulosti lidé ověřili, že pití odvaru z vrbovky má podpůrný vliv na potenci, tak se z této rostlinky stal IVAN-ČAJ
- V jedné vesnici žil Ivan - miloval louky, lesy a rozuměl rostlinám tak, jako málokdo. Nosil oblečenou červenou košili a vždy, když se na zelené louce cosi začervenalo, lidé říkali: To je IVAN, ČAJ hledá.
Historie IVAN čaje
Tradiční Ivan čaj byl poprvé zmíněn jako "nápoj bojovníků" v novgorodských kronikách pocházejících ze 13. století, které popisují statečné činy a bitvy Alexandra Jaroslavice. Výroba čaje z vrbových bylin začala od roku 1208. Evropané tento nápoj označili jako "ruský čaj". Na počátku 18. století byl Koporye tak populární kvůli výrobě slovanského čaje, že se zmiňoval i ve velké britské encyklopedii. Ve druhé polovině 19. století byl Ivan-čaj druhou nejoblíbenější exportovanou výrobou. Rebarbora se umístila na prvním místě mezi vyváženými výrobky; konopí bylo třetí a kožešiny - čtvrté. V té době už byly ve třech petrohradských župách výrobci vrbových bylin. Ruský císař osobně vydal povolení na výrobu a prodej petrohradskému guvernérovi, aby mohl vyvážet čaj do Velké Británie. Ivan-čaj se vyvážel i do Pruska, Dánska a Francie. Nejnovější archeologické nálezy (vykopávky v Kargalinsku, Chicha a Arkaim) dokazují, že slovanská kultura předkřesťanských dob se rozvíjela na vysoké úrovni, a to nejen v oblasti plodin a léčivých rostlin, ale i ve všech ostatních sférách. Proto může být ruská čajová tradice ještě starší a začíná před tisíci let. Nezávislý vývoj ruských a čínských čajových tradic tuto hypotézu pouze potvrzuje. Cizinci si zvykli nazývat nápoj vyrobený z vrbovo-bylinných květů a listů ruský zázrak. Čaj má pozitivní účinek na gastrointestinální trakt a organismus jako takový, a stejně jako Valerián má sedativní, ale ne omamný, účinek při neurózách, nespavosti a bolestech hlavy. Funguje také jako antioxidant a čistí organismus. Ruská čajová a Ivan-čajová tradice má více než 700-letou historii a vychází z období Alexandra Něvského. Velký kníže Dmitrij založil kamenné město na místě pevnosti Koporye, kterou Alexander Něvský dobyl od rytířů Livonského řádu. Slovanští osadníci přinesli tradici Ivan-čajového sázení a používání. Pak se Koporye stali "světovou výrobou" tradiční ruské výroby nápojů.
Zdravotní výhody Ivan čaje
Ivan čaj je pozoruhodně bohatý na minerály a vitamíny, je bez kofeinu a na rozdíl od běžných černých, zelených nebo bílých čajů neobsahuje taurin, purin, kyselinu šťavelovou ani močovou. 100 gramů Ivan-čajových listů obsahuje od 200 do 400 mg kyseliny askorbové, což je 5-6 krát více než v citronech, 3krát více než v pomerančích. Pouze bobule černého rybízu obsahují stejné množství kyseliny askorbové.
Čaj Ivan přirozeně obsahuje 16 aminokyselin a významné množství makroživin, jako je draslík, sodík, vápník a fosfor. Je bohatý na vitamin B. Je také oslavovaný pro své protizánětlivé vlastnosti, proto se doporučuje lidem s gastritidou, kolitidou, žaludečními vředy a plynatostí. Bioflavonoidy v čaji zvyšují aktivitu antioxidačních enzymů v tenkém střevě, játrech, plicích a tenkém střevě, což z nich dělá čaj účinným přírodním detoxikátor. Koncentrovaný odvar z Ivan čaje léčí otravu jídlem nebo alkoholem.
Ivan čaj obsahuje 70 stopových prvků, včetně významného množství železa, hořčíku, draslíku, sodíku a mědi. Dále obsahuje 18 aminokyselin, které jsou snadno absorbovány tělem a rychle dodají energii. Obsahuje velké množství vitamínu C (až 6 krát více než citron). Kromě vitamínu C obsahuje také vitamíny B, obzvláště dost karotenu. V čaji se nacházejí také třísloviny, bioflavonoidy, pektin a chlorofyl.
Důvody, proč pít Ivan čaj pravidelně:
- Prospívá trávicímu traktu
- Posiluje imunitní systém
- Zlepšuje mentální koncentraci
- Zvyšuje hladinu energie
- Detoxikuje tělo
- Snižuje záněty
- Podporuje zdraví močového systému
- Podporuje tvorbu nových krevních buněk
- Podporuje zdraví ledvin
- Normalizuje krevní tlak
- Zmírňuje migrény a bolesti hlavy
- Podporuje relaxaci a snižuje napětí a stres
- Zlepšuje náladu
- Pomáhá při nespavosti
- Zlepšuje cirkulaci krve
Navíc, pokud je čaj smíchán s různými dalšími bylinami, ovocem a bobulemi, může mít ještě lepší zdravotní účinky. Našimi ochucenými favority jsou Ivan čaj s jahodami a mátou, Ivan čaj s rakytníkem a Ivan čaj "Sagan Dayla" s jemnou šípkovou příchutí.
TIP na letní osvěžení:
Domácí ledový Ivan čaj
Budete potřebovat:
- Ivan čaj
- vodu
- broskve
- citron
- led
Příprava:
Broskve si nakrájejte na kostičky a dejte zamrazit. Nechte vyluhovat čaj, na litr vody použijte 6 čajových lžiček sypaného Ivan čaje, abyste dosáhli silného výluhu. Nechte vychladnout, případně čaj ještě odložte do chladničky. Citron nakrájejte na plátky. Do vychlazeného čaje přidejte nakrájené plátky citrónu, mražené broskve a ledové kostky. Zamíchejte a podávejte.
Článek si pro vás připravila
Mgr. Barbora Olejníková
Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.
Odborník na alternativní medicínu a přírodní produkty pro podporu zdraví.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.
Kontakt: barbora@herbatica.sk
Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?
Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)