Co je menopauza? Účinné tipy, jak co nejlépe zvládnout její příznaky

Ženské tělo je úžasné. Od prvního nádechu až po zralý věk přináší každé období své vlastní jedinečné výzvy a krásu. Život ženy by se dal přirovnat k řece, která protéká různými krajinami, zažívá bouře, ale i sluncem zalité dny s klidnou hladinou.
Menopauza, často označovaná jako klimakterium nebo přechod, je jedním z těchto období - časem proměny, kdy se mění nejen fyzické tělo, ale i duše a začíná nová etapa života. Mnoho žen vnímá menopauzu jako výzvu, pro některé je doslova strašákem a obávají se nepříjemných příznaků, které ji obvykle doprovázejí. Tak tomu ale vůbec nemusí být. Ve skutečnosti může být menopauza také obdobím určitého osvobození a většího sebepoznání. Pokud jste se právě ocitly na jejím prahu, je náš článek věnován právě vám.

V tomto článku vám představíme účinné tipy a přírodní metody, které vám pomohou zvládnout příznaky menopauzy se silou a grácií a objevit krásu tohoto období, které vám změní život. Společně zjistíme, jak můžete toto období překonat s minimálními potížemi.
Zjistíte, jak můžete menopauzu přijmout ne jako konec, ale jako začátek nové kapitoly života plného možností a radosti.
Přečtěte si náš článek a zjistěte, jak můžete menopauzu proměnit ve vzrušující příležitost k novému začátku.

 

nádherná zralá žena v letech během menopauzy
 Zdroj foto: www.freepik.com

 

Co je menopauza?

Menopauza je přirozené období v životě ženy, kterému se žádná žena nevyhne. Znamená konec menstruačního cyklu a žena se z plodné stává neplodnou, až zcela ztratí schopnost otěhotnět. O menopauze hovoříme tehdy, když se menstruace nedostaví po dobu 12 po sobě jdoucích měsíců.
Tento přechod není jen o ztrátě menstruace a fyzických změnách, ale také o emocionálním a duchovním probuzení. Je to období, kdy se může změnit pohled na svět i na sebe sama.



 NÁŠ TIP: Vše, co potřebujete vědět o menstruačním cyklu,
najdete
v našem článku:
Menstruace od A do Z.




Menopauzu často provází řada příznaků, na které je obtížné se předem připravit. Mezi ně mohou patřit návaly horka, noční pocení, změny nálad, zadržování vody v těle, přibývání na váze, vyšší riziko zlomenin, zhoršená koncentrace a paměť, vaginální suchost, změny libida a další. Některým z nich se nelze zcela vyhnout, ale naštěstí je lze zmírnit.  I o tom píšeme níže.

Průměrný věk nástupu menopauzy

Menopauza se nejčastěji objevuje u žen ve věku 45 až 55 let, ale každá žena je jedinečná a tento věk se může lišit. U některých žen může menopauza nastat dříve, jedná se o tzv. předčasnou menopauzu, která většinu žen obvykle zaskočí. Může tedy nastat již kolem 40. roku života, zatímco jiné ženy mohou mít menstruační cyklus i po 55. roce života. Samotný přechod může trvat i více než 10 let.

Fáze menopauzy: Jak se liší perimenopauza a menopauza?

Menopauza se dělí na několik fází:

  • Premenopauza: jedná se o období před samotnou menopauzou, která může nastat poměrně nenápadně. Je stále považováno za období plodnosti. Menstruace je stále přítomná a dokonce pravidelná, ale mohou se již objevovat první příznaky, jako jsou migrény, bolesti hlavy, zhoršená paměť a neschopnost soustředit se - mozková mlha, citlivost prsou, podrážděnost a emoční nestabilita, přibývání na váze atd.

  • Perimenopauza: tato fáze zahrnuje období před menopauzou a trvá až do jednoho roku po poslední menstruaci. Je charakterizována výraznými hormonálními změnami a příznaky, které nelze přehlížet a které významně zasahují do celkové pohody. Dochází k rychlým až skokovým změnám hladin progesteronu a estrogenu. Často je přítomna tzv. estrogenní dominance, kdy jsou hladiny estrogenů příliš vysoké. Tyto velké výkyvy způsobují návaly horka, noční pocení a často se přidávají i problémy se spánkem. Žena může otěhotnět, i když již nemá menstruaci.

  • Menopauza: jak je uvedeno výše, toto období je definováno jako období po 12 měsících od poslední menstruace. V této době se menstruační cyklus již zcela zastavil a žena se stává neplodnou. Hladina estrogenu klesá a to má za následek další nepříjemné příznaky, jako jsou: vypadávání vlasů, bolesti prsou, srdeční arytmie, kolísání krevního tlaku, častější migrény, problémy v intimním životě, bolesti kloubů a páteře atd.

  • Postmenopauza: toto období následuje po menopauze a trvá až do konce života. Hormonální hladiny se stabilizují, ale mohou se objevit dlouhodobé následky nízkých hladin estrogenů, jako je osteoporóza ( = řídnutí kostí, jedná se o metabolické onemocnění). Zvyšuje se také riziko kardiovaskulárních onemocnění, hypertenzi nevyjímaje.


Příčiny a příznaky menopauzy - jaké jsou nejčastější hormonální změny?

Příčiny a hormonální změny

Menopauza a perimenopauza jsou přirozené fáze života ženy, které jsou doprovázeny výraznými hormonálními změnami. Tyto změny jsou způsobeny především poklesem produkce estrogenu a progesteronu vaječníky.
Estrogen je zodpovědný za regulaci menstruačního cyklu, zatímco progesteron připravuje dělohu na těhotenství. Když hladina těchto hormonů klesá, ovlivňuje to nejen reprodukční systém, ale také mnoho dalších aspektů zdraví ženy.

Jak hormonální změny ovlivňují ženské tělo a psychiku

Fyzické změny mohou zahrnovat výše zmíněné návaly horka, noční pocení, vaginální suchost a bolest při pohlavním styku. Může dojít také ke změnám metabolismu, což může vést k přibývání na váze, viditelné zejména v oblasti břicha. Dalším dlouhodobým účinkem je zvýšené riziko osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění.

Psychické změny mohou zahrnovat změny nálad, úzkost, deprese, snížení libida a pokles sebevědomí. U některých žen se také často objevují problémy s pamětí a soustředěním. Tyto psychické změny jsou často způsobeny nejen hormonálními výkyvy, ale také společenským a kulturním tlakem spojeným s procesem stárnutí.

 

mozková mlha jako projev menopauzy

Zdroj foto: www.freepik.com

 

Shrňme si nejčastější příznaky menopauzy:

  • Slabší nebo naopak silnější krvácení
  • Nepravidelná menstruace
  • Návaly horka doprovázené silným pocením (nejčastěji v noci)
  • Bušení srdce/arytmie
  • Poruchy spánku
  • Emocionální nestabilita, výkyvy nálad, plačlivost
  • Úzkost a depresivní nálady
  • Únava
  • Problémy s pamětí a soustředěním, zapomnětlivost
  • Závratě
  • Zhoršená schopnost udržet moč
  • Vypadávání vlasů
  • Zhoršená kvalita pokožky a nehtů - akné, suchá pokožka, vrásky, ztráta pružnosti.
  • Bolesti kloubů a svalů
  • Migrény a bolesti hlavy
  • Suchá sliznice - oči, vaginální suchost
  • Snížené libido
  • Kolísavý nebo zvýšený krevní tlak
  • Přibývání na váze a zadržování vody v těle


Je důležité si uvědomit, že každá žena je jedinečná, a proto může menopauzu prožívat jinak. Některé ženy mohou pociťovat několik příznaků najednou a také mnohem intenzivněji a déle, zatímco jiné ženy mají sotva jeden příznak, který také rychle pomine. Nejde však vždy jen o hormony...

Jaké další faktory ovlivňují nástup a průběh menopauzy?

Kromě hormonálních změn existuje několik dalších faktorů, které mohou ovlivnit nástup a průběh menopauzy. Mezi tyto faktory patří genetika, životní styl, celkový zdravotní stav a dokonce i psychologické faktory.

  • Genetika: načasování nástupu menopauzy může být částečně dědičné. Pokud vaše matka nebo sestra zažila časnou menopauzu, je pravděpodobnější, že i u vás začne dříve.
  • Životní styl: Faktory jako kouření, nadměrná konzumace alkoholu a nedostatek fyzické aktivity mohou urychlit nástup menopauzy.
  • Celkový zdravotní stav: Vliv na dobu nástupu menopauzy mohou mít také některá chronická či autoimunitní onemocnění nebo některé typy operací.
  • Psychologické faktory: Stres a duševní vyčerpání mohou ovlivnit hladinu hormonů a zhoršit příznaky menopauzy.


Co pomůže zmírnit příznaky menopauzy?

Zvládání příznaků perimenopauzy a menopauzy může být pro mnoho žen obtížné. Ve většině případů však pomůže změna životního stylu, úprava jídelníčku a obohacení o bylinky nebo doplňky stravy, které pomáhají regulovat hormonální výkyvy.

Pokud přirozené metody nezabírají, je vhodné zvážit hormonální substituční terapii (HRT), která zahrnuje doplňování hormonů ve formě tablet, náplastí, gelů, sprejů nebo vaginálních čípků, kroužků apod.

 cvičení je během menopauzy důležité

Zdroj foto: www.freepik.com

Pohyb a cvičení během menopauzy


Pohyb a pravidelná fyzická aktivita jsou pro zvládání příznaků menopauzy zásadní.

  • Kardiovaskulární cvičení: chůze, jízda na kole, běh nebo plavání mohou zlepšit srdeční činnost a pomoci při kontrole hmotnosti.
  • Silový trénink: pomáhá udržovat svalovou hmotu a podporuje zdraví kostí. Během menopauzy totiž dochází k většímu úbytku svalové hmoty. To následně ovlivňuje celkový metabolismus a sílu.

Stres - techniky zvládání stresu


Jóga, meditace, dechová cvičení a další relaxační techniky mohou pomoci zmírnit emocionální příznaky menopauzy. Procházka na čerstvém vzduchu nebo dobrá profesionální masáž, akupunktura nebo jen obyčejná domácí koupel s několika kapkami esenciálního oleje mohou také působit kouzelně. Jednoduše - hýčkejte své tělo a nezanedbávejte i svou duši.

Přírodní metody a doplňky stravy, dieta

  • Bylinné doplňky stravy : Některé byliny, jako je červený jetel, brokolice, pupalka dvouletá, šalvěj nebo třezalka tečkovaná, se tradičně používají ke zmírnění příznaků menopauzy.
    Můžete vyzkoušet i další přípravky, které obsahují různé účinné látky: maca, alchemilka, ašvaganda, vitex jehněcí a další.
    Různé bylinné směsi jsou k dispozici ve formě čajů nebo extraktů v kapslích, které obsahují vyvážené kombinace, aby měly co nejsilnější účinky.
    Většinou nemají žádné vedlejší účinky a lze je užívat dlouhodobě.

  • Vitamíny a minerály: doplňky stravy, jako je vitamin D, vitamin E, vitamin K2, vápník a hořčík, mohou podpořit zdraví kostí a celkovou pohodu. Mohou také pomoci předcházet osteoporóze.
    Selen a zinek jsou zase zásadní pro kvalitu vlasů, nehtů a pokožky.
    Kolagen - protože jeho produkce s věkem přirozeně klesá, je vhodné jej doplňovat.

  • Omega-3 mastné kyseliny: Mastné ryby, jako je losos a makrela, nebo doplňky stravy s omega-3 a rybím olejem mohou zlepšit náladu a zmírnit zánět.
  • Vláknina: Vysoký příjem vlákniny z ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin může pomoci při trávení a udržování zdravé hmotnosti.

  • Fytoestrogeny: Látky obsažené v potravinách, jako je sója nebo lněné semínko, mohou mít mírné estrogenní účinky a mohou pomoci při některých příznacích.

 

Kosmetická péče o pleť během menopauzy

Vlivem úbytku kolagenu se během menopauzy mění i pokožka. Stává se tenčí, sušší a vytváří se na ní více vrásek. Je proto důležité ji správně a pravidelně ošetřovat. Možná si budete muset zvyknout na to, že nebudete moci používat některé vaše oblíbené přípravky, a možná budete muset změnit některé své rutinní postupy.
Rozhodně byste se měli vyhnout kosmetickým přípravkům, které pokožku nadměrně vysušují. To se týká i chemických peelingů. Dejte raději přednost méně agresivním produktům.
Neméně důležitá je zvýšená ochrana před škodlivým UV zářením. Nezapomínejte proto denně používat opalovací krémy s dostatečným ochranným faktorem SPF. V případě potřeby jej aplikujte několikrát denně a vyhněte se nadměrnému opalování.

  • Při výběru péče o pleť vybírejte přírodní produkty obsahující kyselinu hyaluronovou, která dokáže vázat vodu a udržovat pleť hydratovanou.
  • Používejte přípravky s vitaminem C a kyselinou glykolovou, které pomáhají chránit pleť před volnými radikály a podporují tvorbu kolagenu.
  • Používejte přípravky s retinolem, který stimuluje obnovu buněk a zlepšuje strukturu pleti.


Dostatek spánku


Kvalitní spánek je důležitý pro regeneraci a může pomoci zmírnit únavu a stres.
Chmel, mučenka, levandule a melatonin jako doplněk stravy mohou pomoci při problémech se spánkem. Zklidňující účinky má také kozlík lékařský.

Příjem tekutin

Pití velkého množství vody je klíčem k udržení hydratace a podpoře trávicího systému. Naopak je dobré vyhnout se pití alkoholu a také snížit příjem kofeinu. Tyto látky totiž mohou zhoršovat příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka a nespavost.



 Náš tip: Skvělou náhradou kávy je
nápoj z praženého kořene čekanky.


 

Cigarety a nikotin

Kouření může urychlit nástup menopauzy a zvýšit riziko srdečních onemocnění a osteoporózy. Pokud kouříte, je načase se tohoto zlozvyku zbavit.

Podpora a komunita

Menopauzu lze lépe zvládnout díky podpoře komunitních skupin známých jako "ženské kruhy". Tyto skupiny mohou být bohatým zdrojem praktických rad a emocionální podpory. Nebojte se otevřeně komunikovat o tom, co prožíváte, se svým partnerem, dětmi nebo přáteli. Jejich pochopení a podpora mohou vaše vztahy posílit a ještě více prohloubit.

 

pozitivní podpora žen během menopauzy

Zdroj foto: www.freepik.com

 

Hormonální substituční terapie (HRT) a její přínosy a rizika

Hormonální substituční léčba může být účinná při zmírňování mnoha příznaků menopauzy. Může být účinnou volbou pro ženy, které trpí závažnými příznaky menopauzy a kterým nepomohly jiné metody. HRT obvykle zahrnuje estrogen, progesteron nebo kombinaci obojího. Tato léčba může zlepšit kvalitu života tím, že zmírní návaly horka, noční pocení a další příznaky.

HRT však není vhodná pro každého a může přinášet potenciální rizika, včetně zvýšeného rizika některých druhů rakoviny, srdečních onemocnění a krevních sraženin. Je důležité poradit se o možnostech léčby se svým lékařem a zvážit všechny výhody a rizika.

 

Mnoha ženám v období menopauzy pomáhá vědomí, že si konečně mohou dovolit na sebe více myslet. Děti jsou většinou dospělé, vyletěly z rodinného hnízda, a tak je prostor a čas na objevování nových koníčků a zájmů. Využijte i vy této příležitosti a začněte se věnovat aktivitám, na které jste v minulosti neměla čas nebo jste se je neodvážila vyzkoušet.

Co takhle zkusit něco z tohohle?

  • Kreativní kurzy: přihlaste se do kurzu malování nebo šití a objevte svůj skrytý talent.
  • Fotografování: staňte se amatérským fotografem a zachyťte krásy světa kolem sebe.
  • Vaření: vyzkoušejte nové recepty a rozšiřte své kulinářské dovednosti.
  • Čtení a učení: věnujte více času četbě knih nebo vzdělávacím kurzům, které vás zajímají.
  • Cestování: plánování výletů a cestování, objevování nových kultur a míst.
  • Tanec: přihlaste se do tanečních kurzů. Tanec je skvělý způsob, jak se udržet v kondici, poznat nové lidi a pobavit se.
  • Psaní: založte si deník, blog nebo dokonce knihu. Psaní je terapeutické a může vám pomoci vyjádřit vaše myšlenky a pocity.
  • Zahradničení: věnujte se pěstování květin, bylinek nebo zeleniny. Zahradničení je nejen relaxací, ale také vám může poskytnout čerstvé produkty do kuchyně.
  • Hudba: Naučte se hrát na hudební nástroj nebo se přidejte ke sboru. Hudba může být úžasným zdrojem radosti a uvolnění.
  • Jazyky: začněte se učit nový jazyk. Nejenže to stimuluje mozek, ale může to otevřít dveře k novým kulturám a cestování.


Jak vidíte, existuje mnoho způsobů, jak obohatit svůj život... Stačí začít a najít to, co vás skutečně oslovuje a probouzí ve vás pravou podstatu ženskosti.

 Newsletter

 

Závěr: menopauza jako cesta k sebepoznání

Pamatujte, že menopauza je přirozenou součástí života každé ženy a přináší s sebou příležitost k růstu a změně. Je to období, kdy můžete objevit nové stránky své osobnosti, naučit se novým dovednostem a posílit vztahy, které jsou pro vás důležité. Je to také doba, kdy můžete přehodnotit své priority a vybrat si, kam investovat svůj čas a energii.

Snažte se prožít každý den naplno. Přijměte sami sebe. Dělejte si drobné radosti a děkujte. Za každý jednotlivý den a okamžik v něm. Menopauza je jen jednou z etap vaší životní cesty a s přístupem plným lásky a péče může být jednou z nejbohatších, na které nikdy nezapomenete.

 

Zdroje:

10 bylin a doplňků stravy pro menopauzu (healthline.com)

https://www.healthline.com/health/the-menopause-medical-checklist-what-to-expect-and-ask-at-your-gyno-appt

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12188398/

https://antiage.sk/perimenopauza-priznaky-ktore-prezivam-a-realne-rady-od-skutocnych-zien/

 

Článek si pro vás připravila 

 

foto Gabi Herbatica

Gabriela Volfová

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Milovnice přírody a vědomého života, která věří, že zázraky se dějí... každý den.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?
Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

/* JH CSS */ /* JH CSS */