Jak udržet zdravou prostatu: Kompletní průvodce

Máte pocit, že téma zdraví prostaty je tabu nebo jen pro "starší" muže? Opak je pravdou. Zdraví prostaty by mělo být prioritou pro každého muže bez ohledu na věk. 

Jste připraveni se dozvědět, jak můžete aktivně přispět ke zdraví své prostaty a tím předcházet možným problémům v budoucnosti? Ať už hledáte preventivní strategie nebo účinné rady, jak si udržet prostatu v top stavu, tento článek vám poskytne všechny potřebné informace.

Pojďme spolu objevit, jak můžete prostřednictvím správné výživy, životního stylu a pravidelných prohlídek udržet prostatu zdravou a funkční.

mužské problémy s prostatou a močením

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Co je prostata a jaká je její funkce

Prostata, známá také jako předstojná žláza, je malý orgán, který hraje klíčovou roli v mužském reprodukčním systému. Úzce souvisí se zdravou erekcí a celkově sexuálním životem muže.

Kde je prostata: Anatomie prostaty

Prostata je velikosti ořechu a váží přibližně 20 gramů, má šířku přibližně 4 cm, výšku 3 cm a tloušťku 2 cm. Tento orgán se skládá ze žlázové tkáně a svalové složky. Do své normální velikosti dorůstá přibližně ve věku 17 let. 

Je umístěna pod močovým měchýřem a před konečníkem. Prostata obepíná část močové trubice, která vede moč z měchýře ven z těla. Toto umístění umožňuje prostatě, aby při ejakulaci vypudila svůj sekret do močové trubice.

Sekret prostaty, který je produkován 30 až 50 malými žlázkami, slouží ke zvlhčení močové trubice před ejakulací spermií a představuje objemově největší část ejakulátu. Sekret se pak mísí se spermiemi pocházejícími z varlat, což vytváří semennou tekutinu.

Funkce prostaty

Prostata má důležité funkce v mužském těle:

  1. Produkce sekretu: Prostatický sekret, který tvoří přibližně 30 % objemu ejakulátu, obsahuje enzymy, proteiny a minerály, které podporují životaschopnost a pohyblivost spermií.

  2. Ovlivňování potence a plodnosti: Zdravá prostata je klíčová pro správnou sexuální funkci a plodnost muže. Prostata a její sekrety pomáhají udržovat optimální podmínky pro spermie v močové trubici.

Funkce prostaty má zásadní vliv na kvalitu sexuálního života muže. Opakované infekce nebo záněty prostaty mohou negativně ovlivňovat erekci, libido a celkový komfort během orgasmu. Intenzita těchto příznaků se může u každého muže lišit. 

Problémy se stopořením, sexuálním apetitem a ejakulací jsou často způsobeny symptomy onemocnění prostaty. Časté bolesti, pálení, řezání a přítomnost krve v močové trubici mohou významně narušit pohodlí a sexuální výkon muže. Nadměrné zvětšení prostaty může také vyvíjet tlak na močovou trubici, což negativně ovlivňuje ejakulaci.

Změny prostaty během života muže

Během života muže může prostata procházet různými změnami. V období puberty začíná prostata růst, což je stimulováno mužskými pohlavními hormony, zejména testosteronem. 

Ve středním věku může dojít k dalšímu zvětšení prostaty, což je běžný jev známý jako benigní hyperplazie prostaty (BHP). Toto zvětšení může způsobit problémy s močením, protože zvětšená prostata může tlačit na močovou trubici a omezit průtok moči.

Kromě BHP jsou muži také náchylní k prostatitidě, zánětu prostaty, který může být způsoben různými faktory včetně infekcí. Riziko rakoviny prostaty také stoupá s věkem, což je důvod, proč jsou pravidelné lékařské prohlídky důležité pro zachování zdraví prostaty.

Příznaky prostaty: Jak zjistíte, že máte problém s prostatou?

Prostata je klíčový orgán v mužském těle, který může být postižen různými onemocněními, zejména jak muži stárnou. Ale jak můžete vědět, že máte problém s prostatou? Zde je několik běžných příznaků a situací, které by vás měly upozornit na možné problémy: 

  • Problémy s močením: Pokud zaznamenáváte časté nutkání na močení, slabý močový proud, přerušované močení nebo neschopnost úplně vyprázdnit měchýř, mohlo by to být znamení problému s prostatou.
  • Bolesti a diskomfort: Bolesti nebo nepohodlí v oblasti pánve, dolní části zad nebo při ejakulaci mohou být také příznaky onemocnění prostaty.
  • Přítomnost krve: Výskyt krve v moči nebo semeni je vážným příznakem, který by měl být okamžitě vyšetřen lékařem.
  • Časté infekce močových cest: Pokud trpíte opakovanými infekcemi močových cest spojenými s pocitem pálení a bolesti během močení, může to být způsobeno problémy s prostatou.
  • Sexuální dysfunkce: Problémy s erekcí nebo bolestivá ejakulace mohou být spojeny s onemocněním prostaty.

mužská prostata a problémy s močením

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Jaké jsou rizikové faktory a proč prostata přestává fungovat?

Už jste si někdy položili otázku, proč někteří muži trpí problémy s prostatou a jiní ne? Prostata je orgán, který může být ovlivněn různými faktory během celého života muže. 

Pojďme se podívat na některé z nejčastějších rizikových faktorů, které mohou přispívat k problémům s prostatou, a na to, proč prostata může postupem času přestávat správně fungovat.

Rizikové faktory pro problémy s prostatou:

Věk: Nejvýznamnějším rizikovým faktorem je věk. Muži nad 40 let jsou považováni za rizikovou skupinu, přičemž po dosažení 50 let se riziko zvyšuje až na 50 %. Proto je důležité, aby muži v tomto věku pravidelně navštěvovali lékaře na preventivní prohlídky prostaty, které zahrnují rektální vyšetření. 

Genetická predispozice: Pokud máte v rodině historii problémů s prostatou, jako je rakovina prostaty, můžete být ve vyšším riziku.

Strava a životní styl: Dieta bohatá na červené maso a tučná jídla a chudá na ovoce a zeleninu může zvyšovat riziko problémů s prostatou. Fyzická neaktivita a obezita také přispívají k riziku. 

Infekce a záněty: Problémy s prostatou mohou výrazně ovlivnit infekce a záněty, které jsou obvykle způsobeny viry nebo bakteriemi dostávajícími se do prostaty z močové trubice, močových cest nebo ledvin. Riziko infekcí zvyšuje také častý nechráněný pohlavní styk, který může vést k přenosu patogenů.

Hormonální nerovnováha: Ani nízká ani vysoká hladina testosteronu není pro zdraví prostaty příznivá. Zatímco nízká hladina může ovlivnit celkové zdraví, vysoká hladina testosteronu může být riziková pro benigní zvětšení prostaty. V případě podezření je vhodné podstoupit laboratorní testy na měření hladin testosteronu v krvi.

Zadržování močení a ejakulace: Nedostatečné vyprázdňování močové soustavy a zadržování ejakulace může přispět k infekcím a zánětům. Tyto faktory nepřímo podporují vznik podmínek, které jsou příznivé pro usazení virů a bakterií, což může vést k zánětu prostaty.

Etnický původ: Statistiky ukazují, že muži afrického původu mají vyšší riziko vzniku rakoviny prostaty.

Proč prostata přestává fungovat?

S přibývajícím věkem dochází v prostatě mnoha mužů k přirozeným změnám, které mohou vést k jejímu zvětšení a funkčním problémům. Tento proces je známý jako benigní hyperplazie prostaty (BHP).

Zvětšená prostata může tlačit na močovou trubici, což vede k problémům s močením. Důvody, proč k tomu dochází, nejsou zcela jasné, ale předpokládá se, že hormonální změny hrají klíčovou roli. 

Zánět nebo infekce může vést k prostatitidě, která může způsobit bolestivé a nepříjemné symptomy. V nejhorším případě může nekontrolovaný růst buněk v prostatě vést k rakovině, která je jedním z nejzávažnějších onemocnění prostaty.

Co je zvětšená prostata?

Zvětšená prostata, známá také jako benigní hyperplazie prostaty (BHP), je běžný stav, který postihuje muže, zejména ty nad 50 let. Benigní hyperplazie prostaty, tedy nezhoubné zvětšení prostaty, je nejčastějším onemocněním tohoto orgánu. 

Toto onemocnění je způsobeno růstem hladkého svalstva v prostatě, což vede ke zvětšení objemu tkáně. Toto zvětšení může narušit normální průchod moči močovými cestami, což způsobuje různé problémy s močením.

Příznaky zvětšené prostaty:

  • Časté nutkání na močení, zejména v noci
  • Obtíže se začátkem močení
  • Slabý nebo přerušovaný proud moči
  • Náhlé nutkání na močení, které může být těžké kontrolovat
  • Neschopnost úplně vyprázdnit měchýř

Tyto symptomy mohou vést k snížení kvality života a mohou mít vliv na každodenní aktivity a spánek.

Komplikace zvětšené prostaty

Pokud není BHP léčena, může dojít k vážným komplikacím, jako jsou infekce močových cest, tvorba močových kamenů nebo dokonce akutní zadržování moči.

Naštěstí existují preventivní opatření, která mohou pomoci snížit riziko vzniku tohoto stavu, jako jsou změny v životním stylu a životosprávě. Pokud už k zvětšení prostaty dojde, jsou k dispozici různé skupiny léků, které mohou pomoci zmírnit symptomy nebo dokonce zmenšit prostatu.

V případě, že léčba léky není dostatečná, může být potřebný chirurgický zákrok, který odstraní část nebo celou prostatu.

Prostatitida – zánět prostaty

Prostatitida může být akutní nebo chronická.

  1. Akutní prostatitida
    Akutní prostatitida je obvykle způsobena bakteriální infekcí a projevuje se vysokými horečkami, bolestmi v oblasti pánve a obtížemi při močení, jako je řezání a bolest.

  2. Chronická prostatitida
    Chronická prostatitida může mít méně výrazné symptomy, které trvají déle a často se vracejí. Tento problém trápí zejména muže nad 40 let a často se projevuje bolestí při močení nebo během ejakulace. Léčba vyžaduje dlouhodobý přístup a zahrnuje také dodržování určitých režimových opatření.

Neléčená prostatitida může vést k trvalým poškozením prostaty a chronickým bolestem, problémům s močením a sexuálními dysfunkcemi. 

Syndrom chronických pánevních bolestí je často spojen s nebakteriální prostatitidou, která představuje nejběžnější formu tohoto onemocnění. Tato forma může být vyvolána různými invazivními zákroky do prostaty.

Onemocnění má dlouhodobý průběh a může mít zánětlivý i nezánětlivý charakter. Symptomy jsou podobné jako při typické chronické prostatitidě, přičemž se střídají období, kdy dochází ke zlepšení stavu a období, kdy se stav pacienta zhoršuje.

rakovina prostaty detail

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Rakovina prostaty

Rakovina prostaty je jedním z nejčastějších onkologických onemocnění u mužů a představuje významnou příčinu úmrtí. Nejvíce jsou ohroženi muži starší než 65 let, i když onemocnění může postihnout i mladší.

Často se stává, že rakovina prostaty je diagnostikována až v pokročilém stadiu, protože v raných fázích může probíhat bez výrazných symptomů, což zdůrazňuje význam včasné diagnostiky.

Příznaky rakoviny prostaty

Rakovina prostaty může být dlouho bez příznaků. Když se příznaky objeví, mohou být podobné jako při benigní hyperplazii prostaty, včetně problémů s močením. Další příznaky mohou zahrnovat bolesti v zádech, bocích nebo pánevní oblasti, problémy s erekcí nebo přítomnost krve v moči nebo semeni.

 

Náš tip: Víte, jak snížit riziko rakoviny prostaty?

 

Diagnostika a terapeutické možnosti

Diagnostika rakoviny prostaty zahrnuje PSA test, digitální rektální vyšetření a biopsii. Léčebné možnosti zahrnují chirurgii, radioterapii, hormonální terapii a v některých případech aktivní sledování, zejména při nízkorizikových případech.

V posledních letech jsme svědky významného pokroku v léčbě tohoto onemocnění. Kromě tradiční radikální prostatektomie (chirurgické odstranění prostaty) se stále více uplatňují méně invazivní přístupy, jako jsou radioterapie nebo hormonální terapie.

Tyto metody umožňují účinnější zvládání choroby s menším množstvím vedlejších účinků. Vývoj v oblasti léčby pokročilých stádií rakoviny prostaty jde také dopředu, čím se v některých případech podaří výrazně prodloužit život pacientů, někdy až o deset let.

problémy s prostatou, prevence a léčba

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Jak se vyšetřuje prostata – diagnostické postupy

Zajímá vás, jakými způsoby se vyšetřuje zdraví prostaty? Diagnostika problémů s prostatou je klíčová pro včasnou a účinnou léčbu. Zde jsou nejběžnější diagnostické postupy, které se používají k hodnocení funkce a zdraví prostaty.

Digitální rektální vyšetření (DRU)

Jedním z nejjednodušších a nejčastěji používaných způsobů, jak lékař může zkontrolovat prostatu, je digitální rektální vyšetření. Při tomto vyšetření lékař vloží prst chráněný rukavicí do konečníku pacienta, aby mohl pocítit povrch prostaty. Tento postup umožňuje lékaři zjistit jakékoliv nezvyklé zhrubnutí nebo zvětšení.

Krevní test na prostatický specifický antigen (PSA)

Tento test měří úroveň PSA, bílkoviny produkované prostatou, v krvi. Zvýšené hladiny PSA mohou naznačovat zánět, zvětšení nebo rakovinu prostaty. Avšak vysoké hodnoty PSA neznamenají automaticky přítomnost rakoviny; mohou být způsobeny i jinými faktory.

Transrektální ultrazvuk (TRUS)

Při tomto vyšetření se používá malá sonda, která se vloží do konečníku. Sonda vysílá zvukové vlny, které vytvářejí obraz prostaty. TRUS je často používán spolu s biopsií prostaty na přesnější určení oblastí, které mohou vyžadovat další testy.

Biopsie prostaty

Pokud předchozí testy naznačují možný problém, může být potřebná biopsie prostaty. Při tomto postupu lékař odstraní malé vzorky tkáně z prostaty pomocí speciální jehly. Tyto vzorky jsou pak analyzovány v laboratoři na přítomnost rakovinných buněk.

Magnetická rezonance (MRI)

MRI prostaty poskytuje podrobný obraz prostaty a okolních tkání. Tato metoda může být užitečná při plánování biopsie nebo při sledování pacientů po diagnostikování rakoviny prostaty, aby se zjistila přesná lokalizace a rozsah onemocnění.

Genetické testy

V některých případech mohou být doporučeny genetické testy, zejména pokud existuje rodinná anamnéza rakoviny prostaty. Tyto testy mohou pomoci identifikovat muže s vyšším genetickým rizikem vzniku rakoviny.

Molekulární testy

Molekulární testy se používají k analýze genů, proteinů a dalších molekul v biopsii prostaty. Tyto testy mohou poskytnout další informace o agresivitě rakoviny, což může pomoci při rozhodování o nejlepší léčbě. 

Diagnostika prostaty je komplexní proces, který může zahrnovat různé typy vyšetření v závislosti na individuálních symptomech a rizikových faktorech.

Léčba onemocnění prostaty

Prostata, ač je malý orgán, může způsobit velké problémy, když není v pořádku. Jak se tedy léčí nejběžnější onemocnění prostaty? Mohou při problémech s prostatou a potencí pomoci afrodiziaka? Existuje několik přístupů k léčbě, které se liší v závislosti na typu onemocnění, jeho závažnosti a individuálních potřebách pacienta.

Možnosti léčby zvětšené prostaty

Benigní hyperplazie prostaty (BHP) je zvětšení prostaty, které může způsobit problémy s močením.

Léčba BHP zahrnuje: 

  • Sledování: V mírnějších případech může být vhodné jen sledování bez okamžité potřeby léčby.
  • Léky: Alfa-blokátory (např. tamsulosin) pomáhají uvolnit svaly v prostatové oblasti a zlepšit proudění moči. Inhibitory 5-alfa-reduktázy (např. finasterid nebo dutasterid) mohou pomoci zmenšit prostatu.
  • Operace: Transuretrální resekce prostaty (TURP) je často používaný chirurgický zákrok, který odstraňuje část prostaty, aby se usnadnilo močení.

Léčba prostatitidy

Prostatitida je zánět prostaty, který může být akutní nebo chronický. Léčba zahrnuje:

  • Antibiotika: V případě bakteriální prostatitidy jsou antibiotika hlavní formou léčby.
  • Analgetika: Na zmírnění bolesti se mohou použít běžné bolesti tlumící léky.
  • Režimová opatření: Teplé koupele, zvýšený příjem tekutin a pravidelné cvičení mohou pomoci zmírnit symptomy.

Léčba rakoviny prostaty

Rakovina prostaty vyžaduje individuální přístup založený na stadiu a agresivitě onemocnění. Možnosti zahrnují:

  • Sledování: Při nízkorizikových případech může být vhodné aktivní sledování bez okamžité léčby.
  • Operace: Radikální prostatektomie zahrnuje odstranění prostaty a někdy i okolních tkání.
  • Radioterapie: Může být použita jako primární léčba nebo po operaci na zničení zbývajících rakovinných buněk.
  • Hormonální léčba: Snižuje nebo blokuje účinky mužských hormonů, které mohou podporovat růst rakoviny.
  • Chemoterapie: Může být použita v pokročilých stádiích onemocnění.

Léčba onemocnění prostaty je komplexní a vyžaduje přístup přizpůsobený individuálním potřebám každého pacienta. Důležité je udržovat pravidelnou komunikaci se svým lékařem a důkladně zvážit všechny dostupné možnosti léčby.

 



Inspirace: V této náročné životní etapě mohou být velkou oporou také promyšlené dárky, které vám přinesou úlevu, útěchu nebo alespoň na chvíli odvedou vaši mysl od problémů. Nevíte, jaký
dárek koupit muži do auta nebo jaký dárek vybrat pro tatínka?


Kvalita života s onemocněním prostaty

Život s onemocněním prostaty může přinést mnohé výzvy, které ovlivňují nejen fyzické, ale i psychické a sociální aspekty života postiženého muže. Jak se tyto problémy projevují v každodenním životě a jaké jsou možnosti jejich zvládání? Podívejme se blíže na sexuální funkce, problémy s inkontinencí moči a psychologické dopady, které mohou provázet onemocnění prostaty.

problémy s prostatou a negativní vliv na libido a intimní život

Zdroj foto: www.freepik.com

Sexuální funkce a intimní život

Onemocnění prostaty, jako je benigní hyperplazie prostaty (BHP), prostatitida nebo rakovina prostaty, mohou významně ovlivnit sexuální funkce a intimní život mužů. Mezi nejčastější problémy patří:

  • Erektilní dysfunkce: Problémy s dosažením nebo udržením erekce mohou být přímým důsledkem onemocnění prostaty nebo vedlejším efektem některých léčebných postupů, zejména operace nebo radioterapie.
  • Snížené libido: Hormonální změny, úzkost a stres spojené s onemocněním mohou vést k poklesu sexuální touhy.
  • Bolest: Prostatitida nebo pokročilá stádia rakoviny prostaty mohou způsobit bolestivé pocity během ejakulace nebo v pánevní oblasti.
  • Psychické aspekty: Strach ze sexuálního selhání nebo obavy z bolesti mohou negativně ovlivnit sexuální život a vztahy.

Inkontinence moči

Inkontinence moči je dalším častým problémem spojeným s onemocněními prostaty, zejména po chirurgických zákrocích. Nechtěný únik moči může být zvlášť problematický při kašli, smíchu nebo fyzické námaze.

Na zvládání inkontinence mohou muži využívat speciální vložky nebo jiné pomůcky, které jim pomáhají udržet suchost a pohodlí. Pravidelné cvičení, známé jako Kegelovy cviky, může pomoci posílit svaly, které podporují kontrolu nad močením.

Psychologické dopady

Diagnóza a léčba onemocnění prostaty mohou mít významný psychologický dopad na postiženého muže. Mezi běžné psychologické reakce patří:

  • Vyrovnávání se s diagnózou: Akceptace onemocnění a jeho důsledků může být dlouhý a náročný proces.
  • Komunikace s partnerkou: Otevřená a upřímná komunikace s partnerkou je klíčová pro vzájemné porozumění a podporu.
  • Vyhledání podpory: Zapojení se do skupin podpory nebo konzultace s psychologem může poskytnout cenné zdroje informací a emočního uvolnění.

Zvládání těchto výzev vyžaduje komplexní přístup, který zahrnuje lékařskou péči, podporu blízkých a adekvátní psychologické poradenství. Důležité je, aby muži hledali pomoc a nezůstávali se svými problémy sami.

 

newsletter

Prevence a péče o prostatu

Zdraví prostaty je nesmírně důležité pro muže všech věkových kategorií. Aby se minimalizovalo riziko vzniku problémů s prostatou, je důležité věnovat pozornost několika aspektům svého životního stylu od výživy až po pravidelné lékařské prohlídky.

Tato část poskytuje ucelený přehled o tom, jak si můžete zlepšit a udržet zdraví prostaty prostřednictvím správné výživy, životního stylu a preventivních vyšetření.

Výživa a její vliv na zdraví prostaty

Správná výživa hraje klíčovou roli v prevenci problémů s prostatou. Základem by měla být strava bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné produkty, které jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů. Tyto živiny mohou pomoci snižovat zánět a chránit prostatu před poškozením:

  • Rajčata: Obsahují lykopen, silný antioxidant, který může pomoci snižovat riziko vzniku rakoviny prostaty.
  • Zelený čaj: Známý pro své protirakovinové vlastnosti, může pomoci snižovat riziko vzniku a progrese rakoviny prostaty.
  • Brokolice a jiná křížová zelenina: Brokolice, květák, kapusta, růžičková kapusta a řeřicha mají protirakovinové vlastnosti, které mohou být prospěšné pro zdraví prostaty.
  • Ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny: Jako jsou losos nebo sardinky, mohou pomáhat snižovat zánět v těle.

Ke správné životosprávě patří také pitný režim. Dostatečný příjem tekutin je důležitý, ale vyhýbejte se nadměrnému pití večer, abyste předešli častému nočnímu močení. Stejně tak i kvalitní a dostatečný spánek je důležitý pro regeneraci těla.

Naučte se zvládat stres pomocí relaxačních technik, jako je jóga, meditace nebo hluboké dýchání.

 

Zajímavost: Znáte meditační a mentální techniky pro léčení sexuality?

 

Pravidelné prohlídky u urologa

Muži by měli začít navštěvovat urologa od 50. roku života nebo dříve, pokud mají rodinnou anamnézu problémů s prostatou. Pravidelné roční prohlídky jsou doporučovány, aby se zachytily jakékoliv změny dříve, než povedou k vážným problémům. Lékař může provést digitální rektální vyšetření a doporučit krevní test na PSA.

Samovyšetření prostaty

Ačkoli samovyšetření prostaty není tak běžné jako samovyšetření prsou u žen, informovanost o tom, jak se cítí normální prostata, může mužům pomoci identifikovat potenciální problémy, které by měly být prověřeny odborníkem.

Při samovyšetření prostaty si všímejte šourku a varlat. Měly by mít stále stejnou velikost a barvu. Jakékoliv atypické hrudky mohou být znakem problému.

Protože prostatu sami těžko nahmatáte, provádí se také samovyšetření pozorováním ejakulace. Pokud při ejakulaci nevystříkne semeno příliš daleko, barva není výrazná a ejakulátu je málo, zpozorněte. Může jít o příznaky problému

Pokud při samovyšetření varlat narazíte na hrudku, nemusí jít hned o nádor. Pokud uchopíte obě varlata zespodu, nad nimi nahmatáte nadvarlata, která přecházejí do varlete.

Neplašte se, pokud jsou varlata různě velká. Příroda nepracuje se symetrií. Stejně tak ani ženy nemají stejně velká prsa.

Životní styl: fyzická aktivita a její přínos pro zdraví prostaty

Fyzická aktivita je důležitá nejen pro celkové zdraví, ale i pro zdraví prostaty. Pravidelné cvičení pomáhá udržovat zdravou hmotnost, snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty a podporuje dobrou cirkulaci, což je důležité pro celkovou funkci prostaty:

  1. Aerobní cvičení: Jako chůze, běh nebo plavání mohou zlepšit kardiovaskulární zdraví a pomoci udržovat zdravou hmotnost.
  2. Síla a odolnost: Cvičení jako zvedání závaží mohou pomoci zvyšovat svalovou hmotu a zlepšovat metabolismus.

Tato opatření jsou základem pro zdravou prostatu a mohou významně přispět ke snižování rizika vzniku zdravotních problémů.

aktívny životný štýl pre udržania zdravia prostaty shopify.com 1200x800

Zdroj foto: www.shopify.com

Bylinky a doplňky stravy podporující prostatu

Při péči o zdraví prostaty může být velmi užitečné začlenit do svého režimu i přírodní bylinky a doplňky stravy. Tyto přírodní zdroje mohou podpořit funkci prostaty a zlepšit celkovou kvalitu života mužů. Podívejme se na některé z nejpopulárnějších bylin a doplňků: 

Kotvičník zemní: Tato bylina je známá svými pozitivními účinky na mužskou sexuální funkci a zdraví prostaty. Kotvičník zemní může příznivě ovlivnit hladinu testosteronu a zlepšit sexuální výkonnost. Také se používá na zvýšení síly a vytrvalosti, což může být prospěšné pro celkovou vitalitu.

Ashwagandha: Tato adaptogenní bylina je v ájurvédské medicíně uznávána pro své schopnosti snižovat stres a podporovat energetickou rovnováhu. Ashwagandha může pomáhat zlepšovat odolnost vůči stresu a podporovat zdraví prostaty tím, že snižuje zánět a oxidační stres. 

Libeček: Často používaný v minulosti jako symbol mužnosti a připravenosti, libeček má jemně hřejivý účinek a může působit relaxačně. Jeho kořenitá chuť a vlastnosti mohou podporovat dobrou cirkulaci krve, což je důležité pro zdraví prostaty. Můžete ho tak zařadit mezi bylinky na zvýšení libida.

Kopřiva: Tato bylina má dlouhou historii používání v léčbě různých zdravotních stavů včetně podpory prostaty. Kopřiva je známá svými protizánětlivými vlastnostmi a může pomoci zmírnit symptomy zvětšené prostaty jako je časté močení nebo pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře.

Zinek a selen: Tyto dva minerály jsou zásadní pro zdraví prostaty. Zinek se vyskytuje v prostatě ve vyšších koncentracích než v jakémkoliv jiném orgánu těla a je nezbytný pro normální funkci prostaty. Selen má silné antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit buňky prostaty před poškozením.

Ivan čaj: Tento čaj je sušený list vrbovky úzkolisté a patří mezi tradiční slovanské nápoje. Jeho receptura pochází ze Sibiře. Jeho listy připomínají trojlist vrby. Tento nápoj je bohatý na minerály, vitamíny a má protizánětlivé účinky. Kromě toho se Ivan čaj považuje za přírodní relaxant, který pomáhá při stresových situacích a podporuje trávení. Zároveň podporuje normální funkci prostaty a zlepšuje celkovou pohodu mužů.

Dýně a dýňový olej: Dýňový olej, vyráběný lisováním z dýňových semen, má několik příznivých účinků na zdraví, zejména pokud jde o prostatu. Jeho účinné složky a vysoký podíl vitamínů (vitamíny E, A, C, P, PP, B1, B2) mají příznivý vliv na správnou funkci prostaty. Pravidelné užívání dýňového oleje může pomoci udržovat zdravou prostatu a předcházet problémům s touto žlázou.

Integrace těchto bylin a doplňků do denního režimu může být prospěšná pro udržení zdravé prostaty a celkového zdraví. Vždy je však důležité konzultovat použití jakýchkoliv nových doplňků nebo bylin se svým lékařem, abyste se ujistili, že jsou pro vás bezpečné a vhodné.

Zajímavosti o prostatě, které byste měli vědět

Prostata je fascinující orgán s mnoha zajímavostmi, které jsou často přehlíženy. Zde jsou některá fakta, která vás mohou překvapit:

  • Během života průměrného muže dochází k ejakulaci téměř 8 tisíckrát, přičemž se vyprodukuje přibližně 17 litrů ejakulátu. Většina této tekutiny je produkována právě v prostatě.
  • Díky tekutině, která se tvoří v prostatě, má ejakulát želatinovou formu. Tato tekutina obsahuje bílkovinu, která ejakulátu dodává charakteristické bělavé zabarvení.
  • Prostatický specifický antigen (PSA): Tato bílkovina je důležitá pro medicínské testy jako je screening na rakovinu prostaty. Přítomnost tohoto antigenu v krvi může naznačovat možné problémy s prostatou.

Péče o prostatu by měla být součástí celkového přístupu ke zdraví každého muže. Pravidelné prohlídky, správná životospráva a informovanost o možnostech samovyšetření a přírodních doplňků mohou významně přispět k udržení zdravé prostaty.

 

Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s:

PoctiveSEO: Seznamte se se SEO a naučte se jej využít ve svůj prospěch: Od základů po nejdůležitější faktory 

Autor: Mgr. Radka Žiaková, Obsahová specialistka na zdravotní a odborná témata, majitelka e-shopu Zdravoradka.sk

Copyediting: Gabriela Volfová

O autorce: 

Jsem magistra sociálních studií se zájmem o zdravý životní styl. Mé znalosti a praktické zkušenosti čerpám nejen z akademického prostředí, ale také z neustálého učení a objevování nových věcí.
Jako vystudovaná zdravotní sestra a majitelka zdravotního webu se snažím s láskou a odborností šířit osvětu o zdravé výživě a životním stylu. Zároveň zkoumám nové možnosti v oblasti duševního zdraví a pohody.
Mám blízko nejen k lidem, ale také k zvířatům a přírodě, což odráží můj celostní přístup k životu. Mé články nabízejí bohatou mozaiku nejnovějších vědeckých poznatků propletených s osobními zkušenostmi. Poskytují čtenářům cenné informace a inspirují k pozitivním změnám pro lepší zdraví a celkovou pohodu.

 

Zdroje:

https://prostata.sk/prostata/anatomia/

https://www.stoporex.sk/prostata/

https://www.pcf.org/about-prostate-cancer/what-is-prostate-cancer/

https://www.cancer.org/cancer/types/prostate-cancer/about/what-is-prostate-cancer.html

https://medlineplus.gov/ency/article/000381.htm

https://www.erekciablog.sk/slovnik/prostata/

https://www.tenacz.cz/muzi/jak-mit-vse-pod-kontrolou/novinky_cz/26men_jak_na_samovysetreni_prostaty

/* JH CSS */ /* JH CSS */