Dýňový olej se získává lisováním dýňových jader a vyznačuje se především svou nezaměnitelnou barvou, aroma a příjemnou chutí. Z tohoto důvodu by neměl chybět v žádné moderní kuchyni a pokud jste to dosud neudělali, určitě jej zařaďte do svého jídelníčku.
Kromě toho má dýňový olej mimořádně prospěšný vliv na zdraví, který se projevuje zejména v posilujících účincích na jaterní buňky, zamezuje vzniku cirhózy, upravuje metabolismu tuků a snižuje cholesterol v krvi. Známý je i jeho protizánětlivý účinek, kladný vliv na regeneraci tkání a zpomalování rozvoje aterosklerózy. Pozitivně ovlivňuje činnost prostaty a zamezuje vzniku adenomů (nezhoubných nádorů).
Své léčivé uplatnění dýňový olej najde i při léčbě vředových onemocnění žaludku a dvanácterníku, zánětech tenkého a tlustého střeva, hepatitidách, neprůchodnosti žlučovodu, nezhoubném bujení prostaty a erozi děložního čípku.
Olej můžete aplikovat i při různých kožních onemocněních, dermatitidách, herpesu, psoriáze, ekzému a vnějších popáleninách kůže.
Článek si pro vás připravil,
Juraj