Zdravý vánoční dezert
Doba pečení se nenávratně blíží a já jsem si pro vás připravila něco, při čem si od pečení určitě odpočinete protože jde o takzvaný raw, čili nepečený dezert. Chutný, jednoduchý na přípravu, plný minerálů a živin vhodný pro celiaky i lidi s intolerancí na laktózu. Určitě si pochutnají i lidé na vegan, raw nebo vegetariánské stravě.
Tak pojďme na to.
Zdroj: Unfold
Co budeme na přípravu kešu-makových raw kuliček potřebovat?
- kešu oříšky 200g
- mletý mák 9-10 PL
- sušené rozinky 50g
- chia semínka 3 ČL
- konopné semínka 1PL
- olej z vlašských ořechů 1PL
- kokosový olej / tuk 1PL
- pasta tahini 2ČL
- špetka pravé vanilky
- likér / rum 1-2PL
- vlašské ořechy / sušený kokos na obalení
- malé papírové košíčky na servírování
Den před přípravou, ideální večer, si nezapomeňte namočit kešu oříšky do vody. Krásně změknou a usnadní vám to mixování na další den.
V den přípravy, začneme již zmíněným mixováním kešu oříšků - já používám klasický tyčový mixér. Vodu slijeme, kešu ořechy proplácheme čistou vodou a rozmixujeme na tuhou lepivou hmotu. Přidáme mletý mák (doporučuji vždy čerstvě namlít) a přidáme další suroviny. Poctivě promícháme a vypracujeme tuhou hmotu. Následně vytvarujeme kuličky libovolné velikosti. Já jsem kuličky obalovala ve vlašských ořechách, můžete použít i sušený kokos. Následně uložíme do košíčků a dáme na noc do ledničky.
Věřím, že jsem vás inspirovala zdravější a rychlou alternativou vánočních dezertů.
Dobrou chuť.
Pavla
Přečtěte si i další články o vánočních tipech:
#10 tipů na vánoční dárek plný zdraví + bonus