Rozšířený popis k produktu: Moringa a její účinky na zdraví
V tomto článku se pojednává o moringe a jiných produktech s jejím cenným obsahem.
Moringa, latinsky Moringa oleifera je tropická rostlina, která se pěstuje v Asii, zejména v Indii, Africe a Jižní Americe. Její název pochází ze slova murungai, což v překladu znamená „pokroucený lusk“. Moringa je známá také jako „bambusový strom“ nebo „strom života“. Často je označována jako „všelek“, údajně se může použít k léčbě více než 300 nemocí.
Moringa je výjimečná tím, že každá její část – kořen, kmen, listy, květiny, semínka a dokonce i kůra poskytují vysokou koncentraci živin a bioaktivních látek. Jsou to látky, které mají na lidský organismus preventivní nebo částečně i léčebný účinek. Přítomnost různých zdraví prospěšných fytochemikálií dělají z moringy účinného přírodního pomocníka, kterého využívali k léčebným účelům i původní Indiáni a Afričané. Mnohé z účinků, které moringe přisuzovaly v Indii, již potvrdily i moderní vědecké studie.
Jejich výsledky prokázaly, že moringa může skutečně pomoci při léčbě některých onemocnění, jako jsou například
diabetes ( cukrovka ), vysoký krevní tlak, rakovina a různá zánětlivá onemocnění. Moringa si tak vysloužila pevné postavení a význam také v tradiční medicíně.
Výživové hodnoty moringy – jaké zdraví prospěšné látky moringa obsahuje?
Z moringy lze využít a konzumovat doslova každý kousek. Listy, semena, kořeny, květiny i plody. Je vhodná dokonce i pro zvířata. Dá se říci, že každá část moringu je zásobárnou důležitých živin a antinutrientů. Nejvíce nabité živinami jsou ale údajně dopisy z moringy. Výtažky z listů se v zemích jako například Senegal a Benin používají k léčbě podvýživy u dětí mladších 3 let, ke zvýšení mateřského mléka u kojících matek. Používá se jako potenciální antioxidant a také jako protirakovinné, protizánětlivé, antidiabetické a antimikrobiální činidlo.
O moringu se říká, že poskytuje 7krát více vitamínu C než pomeranče, 10krát více vitamínu A než mrkev, 17krát více vápníku než mléko, 9krát více bílkovin než jogurt, 15krát více draslíku než banány a 25 -krát více železa než špenát.
Přibližně 6 lžic prášku z listů moringy může během těhotenství u ženy
pokrýt denní potřebu železa a vápníku.
Podle studie z roku 2016 má moringa následující obsah živin na 100 g sušených listů:
- Vitamín A: 18,9 mg (2100 % ODD*)
- Vitamín C: 17,3 mg (28 % ODD*)
- Vitamín E: 113 mg (565 % ODD*)
- Vitamín K: 1,8 mg (2250 % ODD*)
- Vitamín B1: 2,64 mg (176 % ODD*)
- Vitamín B2: 20,5 mg (1206 % ODD*)
- Vitamín B3: 8,2 mg (41 % ODD*)
- Vitamín B6: 1,7 mg (85 % ODD*)
- Kyselina listová: 1,06 mg (265 % ODD*)
- Vápník: 2003 mg (200 % ODD*)
- Železo: 28,2 mg (156 % ODD*)
- Hořčík: 368 mg (92 % ODD*)
- Fosfor: 204 mg (20 % ODD*)
- Draslík: 1324 mg (38 % ODD*)
- Zinek: 3,29 mg (22 % ODD*)
- Měď: 0,57 mg (28 % ODD*)
- Mangán: 8,43 mg (421 % ODD*)
- Selén: 8,6 µg (12 % ODD*)
- Bílkoviny: 27,1 g (54 % ODD*)
*ODD – doporučená denní dávka
Kromě toho moringa obsahuje i další látky s prospěšnými účinky na zdraví, jako jsou:
- Chlorofyl: Zelené barvivo rostlin, které pomáhá při tvorbě červených krvinek a detoxikaci organismu.
- Karotenoidy: Žlutá a oranžová barviva rostlin, která mají antioxidační a protizánětlivé účinky a podporují zdraví očí a imunitního systému.
- Flavonoidy: Rostlinné sloučeniny, které mají antioxidační, protizánětlivé, antialergické a antivirové účinky a chrání cévy a srdce.
- Fenolové kyseliny: Rostlinné sloučeniny, které mají antioxidační, protizánětlivé, antibakteriální a antifungální účinky a snižují riziko rakoviny a cukrovky.
- Glukosinoláty: Rostlinné sloučeniny, které se rozkládají na isothiokyanáty, které mají antioxidační, protirakovinné, protiparazitické a protibakteriální účinky.
- Aminokyseliny: Základní stavební prvky bílkovin, které jsou potřebné pro růst, opravu a funkci buněk. Moringa obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, které si lidský organismus nedokáže sám vyrobit.
Zdravotní přínosy moringy
Moringa má pozitivní vliv na mnohé aspekty lidského zdraví. Studie potvrdily její výrazné antidiabetické vlastnosti a také protirakovinné účinky. Kromě toho má moringa i další prokazatelné léčivé účinky:
- Posiluje imunitní systém: Moringa stimuluje produkci protilátek a aktivuje obranné buňky, které bojují proti infekcím a chorobám. Moringa také snižuje zánět, který je spojen s autoimunitními onemocněními.
- Zlepšuje trávení: Moringa podporuje střevní peristaltiku a působí jako mírné projímadlo. Moringa také snižuje žaludeční kyselost a chrání před vředy. Moringa obsahuje vlákninu, která napomáhá trávení, zabraňuje zácpě a zlepšuje celkový mikrobiom.
- Reguluje hladinu cukru v krvi: Moringa obsahuje inzulínu podobné proteiny, které pomáhají snížit hladinu glukózy v krvi. Moringa také obsahuje fenolové kyseliny, které zlepšují citlivost buněk na inzulín a brání komplikacím cukrovky.
- Snižuje hladinu cholesterolu v krvi: Moringa obsahuje flavonoidy, které inhibují syntézu cholesterolu v játrech a zvyšují vylučování žluči. Moringa také obsahuje isothiokyanáty, které blokují absorpci cholesterolu ve střevě. Tímto způsobem moringa přispívá k prevenci aterosklerózy a srdečně-cévních onemocnění.
- Podporuje zdraví pokožky a vlasů: Moringa je bohatá na vitamíny A, C a E, které jsou nezbytné pro tvorbu kolagenu, elastinu a keratinu. Tyto proteiny dodávají pokožce pevnost, pružnost a hydrataci a vlasům lesk, sílu a růst. Moringa také působí proti volným radikálům, které způsobují stárnutí pokožky a vlasů.
Moringa oleifera může být použita také k léčbě demence, protože se ukázalo, že podporuje prostorovou paměť.
Studie provedené na potkanech naznačily pozitivní účinky moringy v souvislosti s onemocněním AIDS. Doporučuje se zařadit moringu do stravy HIV pozitivních jedinců, s cílem posílit imunitní systém.
Dále se také prokázalo, že moringa může být účinnou při léčbě a terapii artritidy. Hydroalkoholový extrakt z květů moringy snížil během testů hladiny revmatoidních faktorů u artrotických potkanů.
Způsoby konzumace a další využití moringy
Moringa má široké spektrum použití. Dá se konzumovat ve formě prášku, kapslí, čaje nebo oleje. Prášek z moringy můžete přidat do vašeho oblíbeného smoothie, jogurtu, kaše nebo ji můžete použít při vaření či pečení. Několik tipů použití moringy v kuchyni vám nabízíme také v našem článku.
Tobolky z moringy jsou vhodné pro ty, kteří mají rádi jednoduchá a praktická řešení. Čaj z moringy se připravuje vařením a může se pít kdykoli během dne. Olej z moringy se používá pro kůži a vlasy.
Na závěr můžeme jednoznačně konstatovat, že konzumací moringy si zpestříte nejen váš jídelníček, ale může být zároveň významným řešením při nedostatku živin a při podvýživě u dětí, ale i dospělých či seniorů.
Věříme, že jsme vám poskytli dostatek informací, které vám pomohou pochopit výjimečnost moringy. Ale to je jen začátek... Nyní můžete zažít výjimečnost moringy na vlastní kůži už i vy. Takže neváhejte a zajistěte si svou dávku přírodních prospěšných látek ještě dnes. Na našem e-shopu naleznete kvalitní a certifikované produkty z moringy za výhodné ceny. Proto neváhejte a nakupujte u nás online.
Zdroje:
- www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453016300362#sec0030
- JL Rockwood , BG Anderson , DA Casamatta - Potenciálne využitie Moringa oleifera a skúmanie účinnosti antibiotík poskytovaných extraktmi zo semien a listov M. oleifera pomocou techník surovej extrakcie dostupných pre nedostatočne obsluhované pôvodné populácie
https://powerherbs.ca/wp-content/uploads/2016/05/moringa-pdf.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34533234/