Přírodní barvy na vlasy s dlouhotrvajícím účinkem – barvěte bez amoniaku a zbytečné chemie. Druhy barev a průvodce výběrem.

Vlasy jsou neodmyslitelnou součástí našeho vzhledu a pomáhají nám dotvářet naši osobnost. Nejen střihem, ale i barvou vyjadřujeme svou individualitu, aktuální pocity či náladu. V tomto článku se zaměříme na různé druhy barev na vlasy, od těch chemických až po přírodní alternativy, které nabízejí šetrnější a ekologičtější přístup k barvení vlasů. Přírodní barvy rozhodně nejsou jen dočasnými přelivy – na trhu existuje řada kvalitních přírodních produktů, které nabízejí širokou paletu odstínů a dlouhotrvající stálost barev.

Originary Color přírodní barva na vlasy bez amoniaku

Zdroj foto: www.freepik.com

Druhy barev na vlasy podle výdrže

Permanentní barvy na vlasy

Permanentní (dlouhodobé) barvy na vlasy využijete v případě, kdy chcete docílit trvalejší změny svého vzhledu. Tyto dlouhodobé barvy zpravidla obsahují silné chemické látky, jako je amoniak nebo PPD, které pronikají do vlasových vláken, a díky tomu trvale mění jejich přirozený pigment. Tento proces způsobuje, že výsledná barva zůstává stabilní a odolná i po mnoha mytích, obvykle se udává trvanlivost 4 až 8 týdnů, resp. dokud vám vlasy takzvaně neodrostou.

V dnešní době existují i permanentní barvy založené na kombinaci přírodních složek a šetrné chemie, které vlasové vlákno radikálně nenarušují, hydratují jej a jsou k vlasům celkově šetrnější než tradiční postupy.



Zažijte revoluci v přírodním barvení vlasů s barvami Originary Color, které neobsahují amoniak ani PPD. Pečlivě vybrané rostlinné oleje dodají vašim vlasům potřebnou hydrataci, ochranu a lesk. Jednoduchá aplikace z pohodlí domova, perfektní krytí a široká škála barev. Dosáhněte výsledky jako v profesionálním kadeřnickém salónu.


 

Semipermanentní barvy na vlasy

Tyto barvy stojí někde na pomezí mezi permanentními brvami a přelivy. Předpona semi- vychází z latiny a vyjadřuje poloviční účinek. Stejný význam má francouzská předpona demi- (demipermanentní) nebo řecká předpona hemi- (hemipermanentní).

Semipermanentní barvy standardně neobsahují amoniak a mají méně agresivní složení. Pronikají do vlasového vlákna, ale ne tak hluboko jako permanentní barvy. Obvykle se vymyjí po 10 až 15 umytí.

Přelivové barvy na vlasy

Přelivy jsou nejméně trvalé a nejméně agresivní z celého spektra barev na vlasy. Řadíme je mezi barvy dočasné a šampónem se snadno vymyjí (cca do 10 umytí). Tyto barvy obvykle neobsahují amoniak ani peroxid, což znamená, že nepronikají do vlasového vlákna, ale obarvují vlas po povrchu.

Přelivové barvy jsou ideální pro zvýraznění nebo oživení stávající barvy vlasů, mají však nižší účinnost při pokrytí šedivých vlasů.

Druhy barev na vlasy podle původu a použité chemie

Chemické barvy

Chemické barvy jsou stále jedním z nejčastějších způsobů, jak docílit rychlé a trvalé změny přirozené barvy vlasů. Výhodou těchto barev je dlouhodobý účinek a široká paleta barevných odstínů. Výsledek je stabilní a proces nemusíte tak často opakovat. Na druhou stranu, chemické barvy obsahují agresivní chemikálie, jako jsou amoniak a PPD, jež mohou podráždit kůži a mají nepříjemný zápach, případně mohou poškodit vlasovou strukturu. Poškozené vlasy jsou pak často suché, lámavé a ztrácí svůj přirozený lesk.

  • Amoniak

Amoniak (chemický vzorec NH₃) je silně zásaditá chemická sloučenina, která je často používaná v trvalých barvách na vlasy.

Amoniak otevírá vlasovou kutikulu (tj. přirozený obal vlasu, který jej chrání před poškozením) a umožňuje barvícím látkám proniknout dovnitř do vlasového vlákna, kde reagují s přirozenými pigmenty. Tyto látky jsou často ve formě oxidu a aktivují se až přítomností amoniaku. Tímto způsobem se docílí toho, že je změna barvy vlasů trvalá – na obdobném principu je založeno tetování.

Amoniak je alergenem a může být dráždivý pro kůži i sliznice. Typickými projevy jsou zarudnutí a svědění. Další nevýhodou je silný štiplavý zápach během aplikace, který může být pro řadu lidí obtěžující.

Vzhledem k silným zásaditým účinkům má amoniak negativní vliv na kvalitu a strukturu vlasů, zvláště pokud je používán často nebo ve vysokých koncentracích. Po aplikaci amoniakem mohou být vlasy křehké, vysušené a lámavé. Z důvodu těchto nežádoucích účinků mnoho lidí preferuje alternativy k tradičním barvám na vlasy obsahujícím amoniak, jako jsou přírodní barvy nebo barvy s nižším obsahem amoniaku.

  • PPD (Parafenylendiamin)

PPD je silným a účinným barvivem, které se váže na vlasy, proniká hluboko do vlasového vlákna, kde reaguje s pigmenty a vytváří tak trvalou změnu barvy. Dlouhotrvající účinek vydrží v podstatě, až dokud vlasy neodrostou.

PPD je známým alergenem a u některých lidí může způsobit alergické reakce. Tyto reakce mohou zahrnovat podráždění kůže, svědění, zarudnutí, otoky, vyrážku a ve vzácných případech i anafylaktický šok. Lidé, kteří při použití barvy na vlasy zaznamenali některý z těchto příznaků, by měli zvážit případnou alternativu – na trhu jsou i takové barvy na vlasy, které nebezpečný Parafenylendiamin neobsahují.

Pozor na to, že PPD můžete ve složení produktů najít také pod jinými názvy, např. p-phenylenediamine, diaminobenzene, benzenediamine nebo aminoaniline. [1] Opakovaná expozice PPD může vést k přecitlivělosti na tuto látku a vyvolat alergickou reakci již při malých dávkách.

Přírodní barvy

Přírodní barvy na vlasy jsou standardně založeny na rostlinných extraktech a pigmentech, jako jsou henna nebo indigo.

Řadíme sem však i některé vysoce kvalitní přírodní produkty, které využívají malé množství peroxidu vodíku pro aktivaci pigmentů a jejich lepší fixaci, ale neobsahují agresivní chemikálie jako amoniak nebo PPD.



Přírodní barvy na vlasy Originary Color obsahují téměř 90 % přírodních složek bez amoniaku a PPD. Jednoduchá aplikace z pohodlí domova, perfektní krytí a široká škála barev. Výsledné barvy jsou perfektně stabilní a odolné proti vyblednutí.

Originary Color set Zdroj foto: www.originarycolor.com


 

Přírodní barvy nabízejí šetrné a méně agresivní řešení pro barvení vlasů. Velmi často poskytují další výhody, jako je posilování vlasového vlákna, hydratace a lesk díky obsaženým přírodním olejům a výživám.

  • Peroxid vodíku

Peroxid vodíku (H2O2), známý také jako vodíkový peroxid, je chemická sloučenina, která se běžně používá jako oxidační aktivátor v mnoha typech barev na vlasy, včetně některých přírodních barev.

Přestože peroxid vodíku není přírodní látka, ve správném množství a ve spojení s vhodnými přírodními složkami, jako jsou zejména hydratační a výživné oleje, je k vlasům mnohem šetrnější než amoniak. Správně vyvážené přírodní barvy na vlasy s peroxidem vodíku mohou poskytovat dlouhotrvající barvu bez zbytečného poškození vlasů.

Je důležité si uvědomit, že peroxid vodíku hraje klíčovou roli pro dosažení stabilních a trvajících výsledků. Bez jeho přítomnosti by nemohlo dojít ke správné fixaci přírodních pigmentů na vlasová vlákna a barva by se vymyla již po několika mytích šampónem. Peroxid je tedy základem všech permanentních barev na vlasy a není považován za agresivní chemii.

Výhody přírodních barev na vlasy

Přírodní barvy na vlasy získávají stále větší oblibu mezi lidmi, kteří hledají šetrnější a zdravější alternativu k tradičním chemickým postupům. Mezi hlavní benefity řadíme zejména:

Šetrnost k vašim vlasům

Tradiční chemické barvy mohou vysušovat a poškozovat vlasovou strukturu. Oproti tomu – kvalitní přírodní barvy na vlasy jsou bez amoniaku a používají šetrné rostlinné extrakty a oleje, které vlasy hydratují, posilují, dodávají potřebnou výživu a přirozený lesk.

Zvláště prospěné jsou slunečnicový a sezamový olej:

  • Hydratace – oba oleje dokáží hloubkově hydratovat vlasové vlákno, což pomáhá zlepšit texturu, pružnost a lesk vašich vlasů. To oceníte, zejména pokud trpíte na suché nebo poškozené vlasy. 
  • Výživa – slunečnicový i sezamový olej obsahují řadu pro tělo prospěšných vitamínů a minerálů, které poskytují vlasům výživu a podporují jejich zdraví. Tyto látky mohou posílit vlasy od kořínků až po konečky a pomoci jim lépe odolávat vnějším vlivům a předcházet poškození. Oleje obecně mohou dále podporovat zdravý růst vlasů tím, že stimulují vlasové folikuly a zlepšují průtok krve do pokožky hlavy.
  • Ochrana – díky přirozeným antioxidantům mohou slunečnicový olej a sezamový olej chránit vlasy před poškozením způsobeným UV zářením a volnými radikály. To může pomoci zachovat barvu vlasů svěží a zabránit vyblednutí.

Nelze zapomenout ani na arganový olej, který je známý jako „marocké zlato“ a má mnoho benefitů pro vaše vlasy. Už desetiletí si drží své čestné místo v ajurvédské tradici a metodě „scalp oiling“. Pokud se o této metodě chcete dozvědět více, podívejte se na následující video s postupem:

 


Za nás doporučujeme vysoce kvalitní přírodní barvy na vlasy od značky Originary Color, které vašim vlasům dodají nádherný odstín, perfektní výživu a ochranu. Unikátní přírodní složení obsahuje rostlinný keratin a výtažky ze slunečnicového a sezamového oleje.

  • Olej získaný přímo ze sezamových semínek vlasy hydratuje, regeneruje a chrání před vnějšími vlivy. Rovněž přispívá k formování vlasových vláken a dodává jim potřebný lesk a hebkost.
  • Slunečnicový olej pomáhá udržovat správnou hydrataci, zejména během procesu barvení. Má pečující účinek, který pomáhá zajistit hebkost, usnadňuje rozčesávání a zabraňuje krepatění vlasů.

 

Citlivost k pokožce hlavy

Přírodní barvy neobsahují agresivní chemické látky, jako jsou amoniak nebo PPD. Díky tomu se snižuje riziko podráždění kůže a nežádoucích alergických reakcí, což je zvláště významné pro lidi s citlivou pokožkou (neurodermatitida, atopický exém).

Široká škála barev

Přírodní barvy na vlasy se nemusí omezovat jen na základní barevné odstíny. Moderní technologie nám umožňují získat přírodní pigmenty v široké škále barevných variant, které uspokojí i ty nejnáročnější z vás.

Dlouhá trvanlivost

Některé kvalitní přírodní barvy mohou obsahovat nezbytné množství peroxidu vodíku pro aktivaci barevných pigmentů, což umožňuje stabilní fixaci barev a dlouhotrvající lesk.

Ochrana životního prostředí

Při výrobě přírodních barev se často používají organické a jiné ekologicky šetrné složky, což má pochopitelně nižší dopad na životní prostředí ve srovnání s výrobou tradičních chemických barev.

Druhy barev na vlasy podle typu pleti

V oblasti kosmetiky, módy a krásy převládá základní dělení na teplý a studený typ pleti. Toto členění lze aplikovat i při výběru vaší ideální barvy na vlasy. Pokud jste spíše teplý typ, vybírejte z jarních a podzimních tónů barev. Pokud jste spíše studený typ, vybírejte ideálně z letních a zimních tónů.

barevné odstíny ve vlasech Originary Color

Zdroj foto: www.freepik.com

Jarní typ

  • Barva vlasů: Jarní typ pleti má obvykle teplý a svěží tón s jemným zlatým podtónem. Pro tento typ pleti jsou vhodné světlé a teplé odstíny, jako jsou zlatavá blond, medová hnědá a teplé tóny červené nebo oranžové.
  • Barva očí: Převažují světlé oči s odstíny do zelené, modré nebo světle hnědé.
  • Oblečení: Charakteristické jsou pastelové barvy a světlé teplé tóny.

Podzimní typ

  • Barva vlasů: Podzimní typ pleti má zpravidla teplý tón s bohatými a hlubokými barvami. Pro tento typ pleti jsou vhodné teplé a přírodní odstíny, jako jsou zlatavá, měděná, mahagonová a čokoládová hnědá.
  • Barva očí: Převažují teplé barvy jako hnědá, zelená nebo oříšková.
  • Oblečení: Charakteristické jsou teplé a zemitější tóny.

Letní typ

  • Barva vlasů: Letní typ pleti má převážně studený tón s růžovým nebo šedivým podtónem. Pro tento typ pleti jsou vhodné chladné odstíny, jako jsou popelavá blond, stříbrná a studené odstíny hnědé nebo černé.
  • Barva očí: Převažují studené barvy, jako šedá, modrá nebo zelená.
  • Oblečení: Charakteristické jsou pastelové barvy a chladné odstíny.

Zimní typ:

  • Barva vlasů: Zimní typ pleti má často studený tón s jasným kontrastem. Pro tento typ pleti jsou vhodné studené a kontrastní odstíny, jako jsou platinová blond, černá, popelavá hnědá a čistá černá.
  • Barva očí: Převažují studené barvy jako modrá, šedá nebo tmavě hnědá.
  • Oblečení: Charakteristické jsou kontrastní barvy a celkově chladné odstíny.

 

newsletter

Oblíbené studené odstíny barev na vlasy

  • šedá barva na vlasy
  • modrá barva na vlasy
  • stříbrná barva na vlasy
  • bílá barva na vlasy
  • platinová barva na vlasy
  • zelená barva na vlasy
  • popelavá barva na vlasy
  • plavá barva na vlasy

Oblíbené teplé odstíny barev na vlasy


Chápeme, že přechod na přírodní barvy na vlasy může být pro někoho váhavý krok. Možná máte obavy z menšího výběru barev, kratší trvanlivosti nebo neobvyklého procesu barvení. Ale věřte nám, že s moderními přírodními barvami, jako je Originary Color, se tyto obavy stávají minulostí.

 

Zde je ukázka nabarvených vlasů a porovnání barvy před a po, kterou nám poslala naše zákaznice Ľubica.
K barvení použila odstín barvy č. 5 - světlý kaštan.

Orignary Color před a po barvení

Zdroj foto: vlastní archiv

 

Přidejte se k rostoucímu počtu spokojených zákazníků, kteří si užívají krásu a zdraví vlasů s přírodními barvami.

A nezapomeňte: Vlasová péče nekončí barvením. Pro krásné a zdravé vlasy je důležité používat kvalitní vlasové šampony, oleje, masky a kondicionéry. Na našem e-shopu najdete široký výběr produktů pro všechny typy vlasů. Kvalitní výživa a doplňky stravy hrají také důležitou roli. Kolagen a další vitamíny a minerály ( železo, selen, zinek ) pomohou vašim vlasům růst, posílí je a dodají jim lesk.

Věříme, že s trochou odvahy a správnými produkty objevíte kouzlo a sílu přírodních barev na vlasy.

 

Zdroje:

[1] https://www.proalergiky.cz/clanky/pri-alergii-na-barvy-na-vlasy-si-hlidejte-potravinarska-barviva

 

Článek si pro vás připravila 

 

foto Gabi Herbatica

Gabriela Volfová

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Milovnice přírody a vědomého života, která věří, že zázraky se dějí... každý den.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?
Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

/* JH CSS */ /* JH CSS */