Probiotika a prebiotika – Klíč ke zdravému životu nebo zbytečný výdaj? Jak si vybrat ty správné?

Silná imunita začíná a končí ve střevech! Dnes už víme, že si je musíme udržovat v kondici a klíčem k tomu jsou právě probiotika, která se v poslední době těší stále větší pozornosti díky svým pozitivním účinkům na trávení, imunitní systém a celkově aktivní zdravý život. Podívejme se společně podívat na to, co probiotika jsou, jak fungují a jak mohou pozitivně ovlivnit naše zdraví.

Probiotika a strava bohatá na probotika ilustrace Zdroj foto: www.freepik.com

Co jsou probiotika?

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které mají prospěšné účinky na zdraví svého hostitele (člověka), zejména na náš střevní mikrobiom. Nejčastěji se jedná o bakterie, jež se přirozeně vyskytují v trávicím traktu, zejména různé druhy bakterií rodu Lactobacillus (např. Bacillus coagulans nebo Lactobacillus acidophilus), Bifidobacterium (např. Bifidobacterium lactis) či některé nepatogenní kmeny Escherichia coli.

Pokud jsou probiotika přijímána v přiměřeném množství, mohou posílit střevní mikrobiom, pomoci v trávení potravy, zlepšit funkci imunitního systému a celkově docílit fyzickou i psychickou harmonii v našem těle.

Probiotika se mohou vyskytovat přirozeně v některých potravinách, jako jsou například:

  • Jogurty jsou významným zdrojem probiotik a obsahují živé kultury bakterií, zejména Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.
  • Kefíry vyrobené fermentací mléka s kefírovými zrny obsahují různé druhy probiotických bakterií a kvasinek.
  • Kvašená zelenina, zejména kyselé zelí, kimchi, sojové miso nebo tempeh.
  • Kombucha – fermentovaný čaj, který se vyrábí kvašením sladkého čaje pomocí symbiotické kolonie bakterií a kvasinek.

Častěji je však najdeme ve speciálních doplňcích stravy, které obsahují vybrané probiotické kmeny, a to v koncentrovaných dávkách a vyváženém množství.

  • Za nás doporučujeme probiotika s moringou. Tento jedinečný doplněk kombinuje sílu dvou účinných přírodních složek – moringy oleifera a probiotik LactoSpore®. Společně působí na udržení rovnováhy střevní flóry, zlepšení trávicí funkce a posílení imunity. Jejich pomoc oceníte zejména po léčbě antibiotiky nebo po dlouhodobém užívání léků, které narušují střevní mikrobiom.

Jak probiotika fungují?

Probiotika hrají klíčovou roli v naší trávící soustavě a mohou mít pozitivní vliv na celkové zdraví. Jejich účinnost spočívá v několika základních principech, které souvisejí se schopností regulovat mikrobiom, trávicí procesy a imunitní reakce:

  • Konkurence s patogenními mikroorganismy – probiotické bakterie si konkurují s potenciálně škodlivými mikroorganismy a díky tomu inhibují jejich kolonizaci ve střevním traktu (zejména brání či omezují jejich nežádoucí množení). Tímto způsobem probiotika pomáhají kontrolovat růst patogenních bakterií a snižovat riziko infekcí.
  • Redukce pH – probiotické bakterie produkují organické kyseliny, které snižují pH v zažívacím traktu (např. kyselina mléčná). Kyselé prostředí omezuje či brání růstu velké řadě patogenních mikroorganismů a přispívá tak k udržení zdravého střevního mikrobiomu.
  • Podpora imunitního systému – některé probiotické kmeny mohou pozitivně stimulovat náš imunitní systém, zvyšovat produkci protilátek či jinak ovlivňovat naše přirozené imunitní mechanismy. Tímto způsobem probiotika posilují obranyschopnost těla proti infekcím a chorobám.
  • Podpora trávení – některé probiotické bakterie pomáhají našemu trávicímu systému rozkládat biologicky složitější látky, jako jsou vláknina a laktóza, což může vést k rychlejšímu a efektivnějšímu procesu trávení. Může tak docházet ke snížení příznaků střevních poruch, jako jsou průjmy nebo zácpy.
  • Syntéza vitamínů – některé druhy probiotických bakterií jsou schopné syntetizovat pro tělo prospěšné vitamíny, zejména vitamín K a vitamíny skupiny B. Tyto vitamíny jsou důležité pro celkové zdraví a metabolismus.

Prebiotika a synbiotika

Probiotické mikroorganismy jsou živé kultury a jako všechny bakterie potřebují vhodné podmínky k tomu, aby v našem trávicím traktu přežily, mohly se množit a plnit svou prospěšnou funkci. K tomu bychom jim měli zajistit především dostatečný zdroj potravy ve formě tzv. prebiotik.

Prebiotika jsou látky, které lidský trávicí systém nedokáže efektivně strávit, jedná se zejména o složité oligosacharidy (např. fruktany) a vlákninu (např. inulin). Tyto nestrávené zbytky pak slouží jako potrava pro probiotické bakterie. Prebiotika tedy pomáhají podporovat růst a aktivitu probiotických mikroorganismů. Dalo by se říci, že zvyšují jejich účinnost.

  • Prebiotika jsou přirozeně obsažena v některých potravinách, jako je cibule, česnek, artyčoky, pšeničné klíčky a další potraviny bohaté na vlákninu.
  • Najdeme je však i ve kvalitních doplňcích stravy – za nás máme velmi dobrou zkušenost s produkty z řady Masticha PROBIOTICS & PREBIOTICS.

 

Probiotika, prebiotika, synbiotika

Zdroj foto: www.freepik.com

 

Synbiotika jsou kombinací probiotik a prebiotik. Tato kombinace poskytuje optimální podporu pro růst a činnost prospěšných bakterií ve střevním traktu. Probiotika přidávají živé bakterie, zatímco prebiotika slouží jako potrava pro tyto bakterie, což vytváří synergii mezi oběma složkami.

Pokud tedy zvažujete nasazení efektivních probiotik, doporučujeme podívat se na symbiotické přípravky, které obsahují jak probiotika, tak prebiotika.

 



set na trávení - 2xmasticha a test helikobakterVyzkoušejte náš zvýhodněný set na podporu trávení:

2x Masticha PROBIOTICS & PREBIOTICS + Helikobakter test.


Jak poznat kvalitní probiotika?

Na trhu dnes najdeme obrovské množství preparátů a doplňků stravy, které deklarují obsah probiotik a jejich příznivý účinek na zdraví člověka, ale jak se v té záplavě produktů zorientovat? Není probiotikum jako probiotikum a vysoká cena nemusí vždy odpovídat kvalitě.

Při výběru kvalitního probiotika byste se měli zaměřit na tato kritéria:

  • Druh(y) probiotických mikroorganismů v 1 dávce – při některých obtížích je ideální hledat takové kmeny, které řeší konkrétní problém, zatímco při antibiotické léčbě naopak potřebujete co nejširší spektrum.
  • Minimální množství mikroorganismů v 1 dávce – obvykle se udává minimální hodnota na konci doby trvanlivosti.
  • Podmínky uchovávání a minimální trvanlivost – probiotika jsou živé organismy a nesprávným skladováním zbytečně snižujete jejich účinnost.
  • Životaschopnost bakterií – probiotika musí obsahovat bakterie, které přežijí průchod trávicím systémem až do střev, kde mají účinkovat. Kvalitní probiotika jsou obvykle dávkována do odolných kapslí, které ochrání živé probiotické kultury před žaludečními kyselinami (kapsle se rozloží až ve střevě).
  • Transparentní informace o výrobci a produktu.
  • Zkušenosti a hodnocení uživatelů – probiotika se řadí mezi doplňky stravy, a proto k nim zpravidla nejsou klinické studie. O kvalitě a funkčnosti konkrétního produktu tak velmi často vypovídají recenze spokojených zákazníků.

V naší nabídce naleznete pouze produkty, které splňují všechna uvedená kritéria, a máme k nim ověřené recenze od našich zákazníků.

Moringa Probiotics kapsle HerbaticaZdroj foto: vlastný archív

Vliv probiotik na naši imunitu a zdraví, související studie

Existuje řada studií, které ukazují, že probiotika mají pozitivní vliv na přirozenou (neboli vrozenou) imunitu, a dokonce mohou pomoci v boji s rakovinou, zejména jako její prevence. Probiotické bakterie mohou pozitivně ovlivňovat fagocytózu, což je jeden z velice účinných imunitních mechanismů, při kterém specializované buňky (fagocyty) pohlcují a ničí pro tělo škodlivé mikroorganismy či jiné patogenní částice.

  • Bylo například prokázáno, že kmen Lactobacillus acidophilus La1 zvýšil schopnost fagocytózy u leukocytů (bílých krvinek) [1], které jsou součástí krve a řadí se mezi buňky imunitního systému. Stejný efekt byl sledován i u Bifidobacterium lactis Bb12.[2]
  • Jiná studie ukázala, že Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 významně zvýšil expresi receptorů na povrchu neutrofilů důležitých pro fagocytózu.[3] Neutrofily jsou typem bílých krvinek, které hrají klíčovou roli v imunitním systému při ochraně těla před infekcemi. Zvýšená exprese by mohla vést ke zvýšené schopnosti neutrofilů rozpoznávat a ničit patogeny.
  • Další studie ukazují vliv probiotik na aktivitu NK buněk (z angličtiny „Natural Killer Cells“). NK buňky jsou schopné rozpoznat a zničit nemocné buňky, které byly infikovány viry, buňky s nádorovými změnami nebo buňky, které byly napadeny jinými patogenními mikroorganismy. Zkoumané probiotické kmeny z rodu Lactobacillus a Bifidobacterium výrazně zvýšily cytotoxický potenciál NK buněk.[4] Probiotika by proto mohla hrát roli v prevenci před maligním tumorem (rakovinou, nádorovým bujením a metastázami).[5]

Poznámka: Uvedené studie byly zpracovány obecně k účinkům probiotik a nikoliv v souvislosti s konkrétními produkty na trhu.

newsletter

Čaga jako ideální doplněk k probiotikům

Čaga je houba s latinským názvem Inonotus obliquus, u nás známá jako chaga nebo čaga. Tento vzácný druh houby obsahuje silné antioxidanty, které pomáhají podporovat zdraví a imunitu. Pro její cenné složky je čaga historicky využívána již tisíce let v léčitelství.

Její unikátní složení je výsledkem symbiózy hostitelské rostliny a čagy. Obsahuje široké spektrum biologicky aktivních látek, které již byly izolovány a jejich účinky otestovány v laboratorních podmínkách. Mezi nejznámější biologicky aktivní složky čagy patří: melanin, polysacharidy (glukany), saponiny (betulin), polyfenoly a jejich deriváty.

Účinky čagy jsou nejčastěji spojovány s podporou imunity, trávení a celkově metabolismu, proto ji lze doporučit jako ideální doplněk k probiotickým přípravkům.

Podívejte se na naši širokou nabídku produktů s čagou. Doporučujeme například tento zvýhodněný set:

2 x Sibiřská čaga - 60 veganských kapslí (300mg/ kapsle) – Herbatica.

Čaga kapsle sada 2ks 1000x1000Zdroje:

  • KOKEŠOVÁ, Alena. Imunomodulační účinky probiotik v klinické praxi. Pediatrie pro praxi. 2009, roč. 10(3), s 169 – 174. (MUDr. Alena Kokešová, Ph.D. Klinika dětské chirurgie UK, 2. LF a FN Motol, Praha Mikrobiologický ústav AV ČR, oddělení imunologie, Praha)
  • HOŘEJŠÍ, Václav a Jiřina BARTŮŇKOVÁ. Základy imunologie. 3. vydání. Praha: Triton, 2008. 280 s. ISBN 80-7254-686-4.

 

[1]     Donnet-Hughes A, Rochat F, Serrant P, Aeschlimann JM, et al. Modulation of nonspecific mechanisms of defense by lactic acid bacteria: effective dose. J Dairy Sci. 1999; 82: 863–869.

[2]     Schiff rin EJ, Brassart D, Servin AL, et al. Immune modulation of blood leukocytes in humans by lactic acid bacteria: criteria for strain selection. Am J Clin Nutr. 1997; 66: 515–520.

[3]     Pelto L, Isolauri E, Lilius EM, et al. Probiotic bacteria downregulate the milk-induced infl ammatory response in milk-hypersensitive subjects but have an immunostimulatory eff ect in healthy subjects. Clin Exp Allergy. 1998; 28: 1474–1479.

[4]     Gill HS, Rutherfurd KJ, Cross ML. Dietary probiotic supplementation enhances natural killer cell activity in the elderly: an investigation of age-related immunological changes. J Clin Immunol. 200; 21: 264–271.

[5]     Delcenserie V, Martel D, Lamoureux M, et al. Immunomodulatory eff ects of probiotics in the intestinal tract. Curr Issues Mol Biol. 2008; 10: 37–54.

 

Článek si pro vás připravila 

 

foto Gabi Herbatica

Gabriela Volfová

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Milovnice přírody a vědomého života, která věří, že zázraky se dějí... každý den.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?
Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

/* JH CSS */ /* JH CSS */